Nagyvilág

2014.08.04. 19:13

Példátlan jogokat kaptak a lembergi kóbor macskák

Ukrajna - Az ukrajnai Lemberg (Lviv) önkormányzata csaknem a hajléktalan embereket is megillető jogokkal ruházta fel a városban élő macskákat.

Ukrajna - Az ukrajnai Lemberg (Lviv) önkormányzata csaknem a hajléktalan embereket is megillető jogokkal ruházta fel a városban élő macskákat.

A városatyák határozata egyértelműen deklarálja, hogy a lembergi cicusoknak joguk van az emberekkel való együttélésre, szerves részét képezik a település ökológiájának, és valamennyien – beleértve a kóbor macskákat is – a város védelme alatt állnak. A tanácsnokok elismerték, hogy ezek a nesztelen négylábúak tulajdonképpen természetes rágcsálóirtók, hiszen náluk hatékonyabban semmi sem tizedeli az egér- és patkánysereget, ráadásul a különböző mérgekhez képest a káros mellékhatásuk is elenyésző.

– Ennek a rendeletnek a keresztülvitele több mint másfél év kitartó munka eredménye – mondja bőszkén Jurij Mikityuk, a Nyugat-Ukrajnai Állatvédő Szövetség alelnöke – Egy igazi áttörés az állatvédelmi jogszabályok területén.

A tanácsi határozat értelmében haladéktalanul el kell végezni a gazdátlan macskák számba vételét, oltását, féregtelenítését és ivartalanítását. Azok a városlakó polgárok pedig, akik előszeretettel pátyolgatják, etetik és időnként gondozzák a kóbor cicákat, kötelesek lesznek eltakarítani az utánuk maradó piszkot, valamint megakadályozni a túlszaporodásukat.

Persze, egyelőre mindez csak papíron létezik. A lényegi munka azzal veszi majd kezdetét, hogy a városi köztisztasági, köz- és állategészségügyi hatóságok az állatvédőkkel összefogva kidolgozzák a határozatban foglalt tennivalók végrehajtási mechanizmusát. A költségek egy részét az önkormányzat magára vállalta, de a szükséges anyagiak oroszlánrészét adományokból kell majd nyilván fedezni, de a lembergi civil szervezetek szinte kivétel nélkül készek együttműködni, nyilatkozta Jurij Mikityuk.

Palkó István

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!