Nagyvilág

2014.12.06. 19:05

Újraindították az ukrán atomerőmű meghibásodott blokkját

Ukrajna - Ismét áramot termel a hármas reaktor. Szombatra virradó éjjel a karbantartók sikerült elhárítani a Zaporizzsjai Atomerőmű 3. számú energiablokkjában keletkezett hibát.

Ukrajna - Ismét áramot termel a hármas reaktor. Szombatra virradó éjjel a karbantartók sikerült elhárítani a Zaporizzsjai Atomerőmű 3. számú energiablokkjában keletkezett hibát.

A hivatalos közlemény szerint november 28-án az erőmű belső energiaellátását biztosító egyik generátor tekercselése olvadt le, az automata védelmi rendszer ezért leállította a reaktort. Az üzemzavar során nem történt sugárszennyezés. A mért adatok nem haladják meg a szokásos háttérsugárzás megengedett értékeit.

Az erőmű termelési kapacitása ezzel ismét elérte a 4670 megawattot, így elhárult az ukrajnai elektromos energiarendszer teljes összeomlásának veszélye. A helyzet javulását tovább fokozza majd, ha befejeződnek a délkelet-ukrajnai erőmű 1-es blokkján megkezdett tervezett karbantartási munkálatok.

Ennek ellenére az országos energiaszolgáltató társaság továbbra is a már megkezdett radikális takarékossági intézkedések folytatására szólítja fel a lakosságot, amelynek lényege az elektromos fogyasztás minél hatékonyabb visszaszorítása a csúcsidőkben. Az Ukrenergo azzal a felhívással fordult a gazdálkodó tevékenységet folytató társaságokhoz, hogy a kora délelőtti és esti műszakokat csoportosítsák át az éjszakai órákra.

Ukrajnában a belső fogyasztásra szolgáló elektromos energia mintegy 60 százalékát az olaj-, gáz- és széntüzelésű hőerőművek szolgáltatják. Az ország keleti bányavidékein kialakult polgárháborús helyzet miatt a Donbász szénbányái gyakorlatilag leálltak, kinek következtében katasztrofális mértéket öltött a fűtőanyaghiány. Még a legoptimistább becslések szerint is alig 5-7 napra elegendőek a hőerőművekben felhalmozott szénkészletek. Így ha Ukrajnának nem sikerül napokon belül külföldi beszállítókat találnia, az ország kétharmada akár már karácsonyra sötétbe borulhat.

Palkó István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!