Nagyvilág

2015.01.28. 22:22

Mutasd a lájkod, megmondom, ki vagy

A közösségi média megjelenése óta folyamatosan elemzik az emberek aktivitását és megpróbálnak összefüggéseket találni, jóslatokat tenni. Most úgy tűnik, megint találtak valamit: 60 lájk után bármit meg lehet tudni bárkiről.

A közösségi média megjelenése óta folyamatosan elemzik az emberek aktivitását és megpróbálnak összefüggéseket találni, jóslatokat tenni. Most úgy tűnik, megint találtak valamit: 60 lájk után bármit meg lehet tudni bárkiről. Az ilyen projekthez azt is fontos hozzátenni, hogy a közösségi médiában nem annak mutatjuk magunkat, akik valójában vagyunk, sőt! A mostani kutatás mellett viszont nem lehet elmenni szó nélkül, hiszen a Cambridge és Stanford egyetemek adták a nevüket hozzá. Azt vizsgálták, hogy egy program képes-e a meglévő adatok alapján megállapítani a vizsgált alany személyiségét. Az adatokat 86,220 önkéntes Facebook adatlapjáról gyűjtötték be.

Megvizsgálták a személyek lájkjait és megpróbálták őket ezen információ birtokában az ilyen teszteknél alkalmazott 5 nagy személyiségtípusba sorolni. Az automata analízist utána összevetették azzal, hogy hogyan látják a személyeket a barátaik. Kiderült, hogy a program elég pontos meghatározásra jutott 60 lájk vizsgálata után. 300 lájk után pedig már ijesztően pontos képet festett bárkiről. Óriási áttörés az is, hogy a program sokkal hamarabb vette észre a depresszió jeleit, mint a barátok.

Az ilyen elemzések biztos, hogy hamarosan más területeken is meg fognak jelenni, a hasznuk óriási. Gondoljunk csak bele, mekkora segítség lehet valakinek, ha egy program már a depresszió első jeleinél figyelmeztet minket és az ismerőseinket és időben megkezdődhet a probléma kezelése. Egy Stanfordban székelő startup cég is ezeket az adatokat szeretné felhasználni a munkahelyi hatékonyság növelésére. Nagyon fontos, hogy minden esetben lájkokat vizsgálnak és nem a bejegyzéseket, ugyanis ez sokkal szubjektívabb. Végiggörgetve a hírfolyamot, nagyon jó tudatalatti oka van annak, hogy milyen bejegyzéseket, fotókat vagy videókat lájkolunk. Ezekből pedig elég pontos következtetéseket lehet levonni. Továbbá egy bejegyzés megírásakor sokkal jobban odafigyelünk (ahogy már korábban említettük, szebb képet próbálunk festeni magunkról az ismerőseink számára). Egy lájk viszont spontán jön, nem agyalunk sokat rajta. Ha valami megtetszik, csak megnyomjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!