Nagyvilág

2015.03.09. 08:43

Ma temetik a negyedik kárpátaljai magyar áldozatot

Ukrajna - Sajnos bizonyossá vált, hogy négyre emelkedett a kelet-ukrajnai belháború magyar áldozatainak száma. Tóth Sándor a Debalcevéből történt kivonulás során vesztette életét.

Ukrajna - Sajnos bizonyossá vált, hogy négyre emelkedett a kelet-ukrajnai belháború magyar áldozatainak száma. Tóth Sándor a Debalcevéből történt kivonulás során vesztette életét.

„Sajnos, beigazolódott az a hír, hogy elesett a beregszászi Tóth Sándor, a 128. sz. gyalogdandár katonája” – adta hírül vasárnap hivatalos Facebook-oldalán Babják Zoltán, Beregszász polgármestere.

Információk szerint a kárpátaljai város harmadik negyedik háborús áldozatának holtteste vasárnap estére érkezett meg Beregszászra. Hivatalos búcsúztatására hétfő délelőtt kerül sor a helyi kultúrházban.

A bajtársai elmondása szerint Tóth Sándor február 18-án, a szakadár erők által három oldalról is szorongatott debalcevei hadszíntérről történő kivonulás során kapott halálos sebet. A folyamatos zárótűz miatt nem volt mód arra, hogy magukkal vigyék. Amikor később érte mentek, már nem találták a megjelölt helyen.

Kezdetben eltűntként tartották számon, ám egy héttel később az ukrán hadseregben szokásos eljárás szerint hivatalosan halottnak nyilvánították. Családja titkon a legutolsó pillanatig reménykedett abban, hogy valamiképpen túlélhette a történteket.

Tóth Sándor a Kelet-Ukrajnában múlt év márciusa óta zajló úgynevezett terrorellenes műveletek negyedik magyar áldozata. Az első a szintén beregszászi Popovics Roland volt, aki tavaly június 14-én Luhanszk közelében vesztette életét. Timoscsuk Mihály augusztus 13-án halt meg a szakadárokkal vívott harcokban, a 37 éves nagyszőlősi Kovács Béla pedig január 26-án esett el.

Jevhen Piljhuj, a 128-as gépesített lövészdandár helyettes parancsnokának információi szerint az úgynevezett terrorellenes műveletek kezdete óta 102 kárpátaljai illetőségű katona vesztette életét. Közülük 58-an a 2015-ös év első két hónapjában haltak meg.

- Palkó István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!