Nagyvilág

2015.05.17. 19:12

Csaknem sértetlen a donyecki repülőtér betonja

Donyeck - A körülményekhez képest, szinte csodával határos módon úszta meg viszonylag épségben a birtoklásáért folytatott több hónapos harcokat a donyecki repülőtér kifutópályájának betonja.

Donyeck - A körülményekhez képest, szinte csodával határos módon úszta meg viszonylag épségben a birtoklásáért folytatott több hónapos harcokat a donyecki repülőtér kifutópályájának betonja.

Egy május elején készült légi felvétel tanúsága szerint hihetetlen épségben vészelte át a kelet-ukrajnai iparváros repülőterének kifutója a hónapokon át tartó tüzérségi és aknavetős támadásokat. A robotrepülőgép kamerája által rögzített képsorokon jól látszik, hogy míg a közvetlen környezete egy meteorkráterekkel sűrűn szabdalt, holdbéli tájhoz hasonlít, a kifutópálya betoncsíkján mindössze pár tucat „kátyú” éktelenkedik.

A küzdő felek a jelek szerint, bár egymást egy pillanatig sem kímélték, arra kínosan ügyeltek, hogy a repülőtér leglényegesebb elemében ne essék különösebb kár. A magasból legalábbis úgy ítélhető meg, hogy azt a néhány lyukat akár pár nap alatt is be lehet foltozni pár köbméter betonnal, újra alkalmassá téve ezzel a kifutópályát a célnak megfelelő funkciójának betöltésére.

Hasonló furcsaságok egyéb téren is megfigyelhetők voltak a kelet-ukrajnai belháború során. Annak ellenére, hogy a harcok sújtotta térségen át vezetnek a legfontosabb elektromos, kőolaj- és fölgáz-távvezetékek, a kormányerők és a szakadárok között vívott kíméletlen csatározások közepette mindeddig egyiknek sem görbült meg nem hogy egyetlen csavarja, de még a haja szála sem. Úgy tűnik, ebben az értelmetlen háborúban azért mégiscsak fellelhető valahol még az ésszerűség szikrája.

- Palkó István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!