Nagyvilág

2015.06.09. 09:51

Az Apple hadat üzent a konkurenciának, érkezik az iOS 9

Sok meglepetés nem volt az Apple tegnapi prezentációjában: Mac OS X, iOS 9, Apple Music és WatchOS. Mégis úgy tűnik, hogy ezekkel a fejlesztésekkel egy sor technológiai cég homlokához szorították a fegyvert.

Sok meglepetés nem volt az Apple tegnapi prezentációjában: Mac OS X, iOS 9, Apple Music és WatchOS. Mégis úgy tűnik, hogy ezekkel a fejlesztésekkel egy sor technológiai cég homlokához szorították a fegyvert. Retteghet a Google, a Microsoft, a Spotify, a Paypal, a Soundcould és a Flipboard is.

Apple Proactive vs. Google Now: Az Apple most készül piacra dobni a már régóta várt válaszát a Google Now-ra. Az iOS 9-cel egy frissített Siri is érkezik a készülékünkre, ami lényegében a Google Now, csak iOS-re. A Proactive nem felhőben, hanem a telefonon tárolja az adatokat és olyan dolgokra fog figyelmeztetni, hogy például mikor kell elindulnunk egy találkozóra. Tehát a titkárnők is aggódhatnak, veszélyben az állásuk.

Apple Maps vs. Google Maps: térképgyártásban eddig nem igazán jeleskedett az Apple, mondhatni az első próbálkozása inkább egy paródia volt. Az új változat viszont már egyre jobban fog hasonlítani a konkurenciára, a tömegközlekedést is képes lesz kezelni. Sok amerikai és kínai város az elsők között fogja adoptálni a fejlesztést.

Apple Wallet vs. Paypay, Google Wallet és mások: Az Apple Passbook új nevet kap, mostantól Wallet (vagyis pénztárca) lesz. A jövőben a fizetések mellett a hűségkártyáinkat is itt tárolhatjuk. Még okosan azt is javasolni tudja, hogy az adott boltban melyiket használhatjuk.

Apple Spotlight vs- Google Search: az iOS 9 lehetőséget ad arra a fejlesztőknek, hogy app tartalmát indexálják, vagyis a Spotlight keresője az appokon belül is működni fog. Az eljárás lényegében a weben már régóta alkalmazott deep linking. A Google is dolgozik már egy ideje valami hasonlón, de az Apple célja most az, hogy a kezdő felhasználók inkább a Spotlight-hoz szokjanak hozzá és ne függjenek annyira a Google keresőjétől. Az iOS-en ugyanis előbbi hatékonyabb lehet.

Apple iPad vs. Microsoft Surface: Az iOS 9 lehetővé teszi, hogy az iPad kijelzőjét megosszuk és egyszerre több alkalmazást is futtassunk rajta. Ezzel sokkal hatékonyabban tud harcolni a Surface a Samsung tabletek ellen, hiszen mindkettő kínál már hasonló funkciót. Viszont rossz hír, hogy csak az Air változatokon és a Mini 2, 3-on fog működni.

Apple News vs. Flipboard: Az Apple sikeresen újraalkotta a népszerű hírolvasót. Több forrásból egy személyre szabott újságot gyárt nekünk galériákkal és videókkal.

Apple CarPlay vs. Android Auto: Az Apple is beszáll az autók piacára, az okostelefonunk képes lesz kommunikálni a járművel. Az autógyártók saját appokat is fejleszthetnek.

Apple Music vs. Spotify: Az egyik legnagyobb bejelentés a zenei streaming szolgáltatás elindítása volt, ami a Spotify-t készül kinyírni. 9,99 dolláros havidíjjal erre minden esélye megvan, sőt, bevezetik a családi csomagot, amivel potom 14,99 dollárért az egész famíliát elláthatjuk muzsikával. Ugyanez a fejlesztés a Soundcloudra is veszélyt jelenthet.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!