Nagyvilág

2015.11.03. 07:15

Négyre nőtt az ukrajnai lőszerraktár-robbanás áldozatainak száma

Ukrajna - További két katona holttestét találták meg a romok között a Luhanszk megyei Szvatove mellett történt pénteki katonai raktárrobbanás helyszínén.

Ukrajna - További két katona holttestét találták meg a romok között a Luhanszk megyei Szvatove mellett történt pénteki katonai raktárrobbanás helyszínén.

A legfrissebb adatok szerint négyre emelkedett a Kelet-Ukrajnában zajlott harcoktól mintegy 120 kilométerre fekvő város szélén lévő fegyverraktárban péntek este bekövetkezett tűzvésznek és az azt követő robbanásoknak. A sebesültek száma megközelíti a hatvanat. Többségük égési sérüléseket szenvedett.

Az ukrán katasztrófavédelem csak hétfőn számolhatott be arról, hogy az utolsó tűzfészket is sikerült felszámolni. A hatóságok ekkor kezdték visszaengedni a robbanások elől elmenekült lakosokat. A 18 ezres lélekszámú Szvatovéból csaknem ötezren távoztak a katasztrófa éjjelén. A hazatérőket most olyan kép fogadta, mintha szőnyegbombázás érte volna a városukat.

A raktárban mintegy 3,5 ezer tonna lőszert tároltak. A tűz és a robbanások következtében tüzérségi lövedékek és rakéták százai csapódtak be a város területén, háromtucatnyi lakótelepi épületet és családi házak százait téve lakhatatlanná. Legalább ezren maradtak fedél nélkül.

A romok között közel száz tűzszerész kutatja át a becsapódások helyszínét. Mostanáig négyezer négyzetméternyi területen közel ezer fel nem robbant lövedéket hatástalanítottak. A már megtisztított utcákban a közművek emberei próbálják helyreállítani az elektromos energia, a víz- és gázszolgáltatást. A városban a lakóházakon kívül jelentősen megrongálódott a helyi kórház, az öregek otthona, az egyik iskola, és egy kollégium épülete.

A lőszerraktárt elpusztító tűz keletkezésének okát még mindig nem tudják. Először tisztázatlan okokból fellőtt jelzőrakétákról beszéltek, ám Georgij Tuk luhanszki kormányzó a terrorcselekmény lehetőségét sem zárja ki.

- Palkó István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!