Nagyvilág

2016.01.11. 17:15

Milliókat költenek a kárpátaljai magyar várakra és várromokra

Ukrajna - Kilenc egykori magyar erődítmény gondozását vállalta a kárpátaljai megyevezetés az elkövetkezendő öt év során.

Ukrajna - Kilenc egykori magyar erődítmény gondozását vállalta a kárpátaljai megyevezetés az elkövetkezendő öt év során.

A Magyarországgal szomszédos ukrajnai megye közgyűlése összesen 660 millió forintnak megfelelő pénzösszeget irányzott elő kilenc vár és várrom restaurálására, tatarozására, illetve állagmegóvására. Közöttük szerepel az ungvári és a munkácsi vár, továbbá a szerednyei, a nevickei, a beregszentmiklósi, a kovászói, a huszi várromok, valamint nagyszőlősi Kankó és a királyházi Nyaláb várának maradványai.

A 2016-2020-as időszak első esztendejében, azaz az idén közel 90 millió forintnak megfelelő 7,2 millió hrivnyát (közel 90 millió forintot) szánnak a program előkészítésére. Ebből az összegből végzik el az említett történelmi emlékhelyek állagfelmérését, nevesítését, majd a tervdokumentáció kidolgozását.

A szóban forgó váraknak csaknem mindegyike fontos szerepet játszott a magyar történelemben. Munkács és Huszt vára nem szorul külön bemutatására. A templomosok egykori szerednyei várában hunyt el például Dobó István egri várkapitány. A nagyszőlősi Kankó vár helyén létesült egykori ferences rendi kolostor máig feltáratlan kútjában rejtették el a legenda szerint Kapisztrán Szent János csontjait. A szomszédos Nyaláb-vár falai között pedig Pál apostol leveleit fordította magyarra Komjáti Benedek, amely az első, teljes szövegében magyar nyelven nyomtatott mű.

- Palkó István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!