Nagyvilág

2016.01.12. 13:39

Németh Zsolt: Indonézia közvetítő szerepet játszhat az iszlám világ stabilizációjában

Jakarta - Indonézia várhatóan számos diplomáciai erőfeszítést fog tenni, hogy közvetítő szerepet játsszon az iszlám világ stabilizációjában - mondta el az MTI-nek kedden telefonon Jakartából Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke.

Jakarta - Indonézia várhatóan számos diplomáciai erőfeszítést fog tenni, hogy közvetítő szerepet játsszon az iszlám világ stabilizációjában - mondta el az MTI-nek kedden telefonon Jakartából Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke.

A fideszes politikus szerint az iszlámon belüli belső viták a nemzetközi biztonság legfontosabb kérdéseivé nőtték ki magukat, elég csak a szaúdi-iráni vitára és azokra a "helyettesítő háborúkra" gondolni, melyek Szíriától Jemenig megosztják az iszlám világot.

A helyettesítő háború, angolul proxy war kifejezést azokkal a konfliktusokkal kapcsolatban használják a diplomáciában, melyekben regionális vagy nagyhatalmak érdekei ütköznek, de a felek nem közvetlenül egymással állnak harcban, hanem helyi erők támogatásán keresztül érvényesítik érdekeiket.

Németh Zsolt elmondta: Indonéziának a világ legnépesebb demokratikus iszlám országaként kiemelt szerepe lehet a stabilizációban. A politikus kiemelte, hogy a délkelet-ázsiai országnak emellett még két kulcsfontosságú jellemzője van: egyrészt a világ negyedik legnépesebb országa, másrész a harmadik legnépesebb demokratikus ország, s mint ilyen harmadik pólusként léphet fel a kétpólusú (szunnita és síita) iszlám világban.

"Nem jelentéktelen kérdés, hogy képes lesz-e az iszlám valamilyen módon stabilitást teremteni a saját berkein belül" - húzta alá a külügyi bizottság elnöke.

A politikus elmondta azt is, hogy Jakarta a nagy vallások közötti párbeszéd elkötelezett híve, egyesek az ország lakosságának mintegy 20-25 százalékára is teszik a keresztények arányát, jórészük protestáns, mivel Indonézia függetlenné válása előtt a protestáns Hollandia gyarmata volt. Ezzel összefüggésben Németh Zsolt megjegyezte: számos alkalom lesz a vallások közötti párbeszéd hangsúlyozására, például jövőre a reformáció kezdetének 500. évfordulója.

A külügyi bizottság vezetője arra is kitért, hogy Jakarta egyértelműen szembeszegül a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet törekvéseivel.

"Ha van komoly iszlám ellenfele az Iszlám Államnak, akkor Indonézia mindenképpen az" - hangoztatta Németh Zsolt.

A migráció kérdésében a politikus elmondta: Délkelet-Ázsiában Indonézia Európához hasonlóan a migráció célországa, ezért megértést tanúsít a magyar állásponttal szemben, s hasonló megközelítés megvalósítására törekszik.

Németh Zsolt, aki Csenger-Zalán Zsolttal, a bizottság szintén fideszes alelnökével és munkatársaikkal, a külügyi bizottság képviseletében tartózkodik Indonéziában, tudatta: kétoldalú kérdésekről is tárgyalt az indonéz illetékesekkel, s hamarosan Orbán Viktor miniszterelnök is Indonéziába látogathat.

"A felső szintű politikai érintkezés folyamatos a két ország között" - emelte ki Németh Zsolt.

A politikus szerint "reménykeltő kétoldalú szerződések" aláírására is lehetőség nyílik majd. Említést tett egy küszöbön álló vízügyi megállapodásról, amely elmondása szerint egy gyorsan városiasodó országban szinte felbecsülhetetlen jelentőségű. Emellett a politikus beszámolt arról, hogy "gyakorlatilag aláírásra kész" az a megállapodás is, melynek értelmében 50 indonéz diák tanulhat majd ösztöndíjjal a magyar felsőoktatásban.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!