Nagyvilág

2016.02.02. 13:22

Amerikai előválasztás - Iowa után azt nézik az amerikaiak, hogy mit csinál a mormota

Washington - Mint ahogyan az amerikai elnökjelöltségről döntő iowai jelölőgyűlések izgalma sem csupán az iowaiakat kerítette hatalmába, úgy Punxsutawney Phil keddi akciójára is egész Amerika figyel.

Washington - Mint ahogyan az amerikai elnökjelöltségről döntő iowai jelölőgyűlések izgalma sem csupán az iowaiakat kerítette hatalmába, úgy Punxsutawney Phil keddi akciójára is egész Amerika figyel.

Phil egy mormota, amely Pennsylvaniában él, és minden év február 2-án rá szegeződnek a kíváncsi tekintetek: ezen a napon kiviszik a szabadba, és ha meglátja az árnyékát, akkor hosszú lesz még a tél, ha pedig nem, akkor hamarosan beköszönt a tavasz az Egyesült Államokban.

A híres mormota Punxsutawney városkában él, ahol a mormotanapot 1887 óta rendezik meg. Azóta ugyanis minden esztendőben kiviszik az ott élő mormotacsalád ügyeletes nemzedéki példányát a szabadba, ámbátor nem tisztázott, hogyan is érhető tetten, hogy az állat észreveszi-e az árnyékát vagy nem.

A hagyomány úgy tartja, hogy a szokás - amely honos Kanadában is - német telepesektől ered, akik német földön még sün segítségével próbálták kideríteni, meddig tart a tél. Igaz, egy másik hagyomány szerint viszont indiánok valaha volt szokásáról van szó. Megint másik legenda azt jegyezte fel, hogy a mormotanapot egy vadászegylet javasolta megtartani, úgy, hogy ezen a napon mormotahúst szolgáljanak fel. Vidéken ugyanis egykor nagyon elszaporodtak a mormoták, megdézsmálva a farmerek terményeit, s ezért döntöttek úgy, hogy az állományt ritkítani kell.

Phil, a "meteorológus mormota" nem a vadonban él, hanem a pennsylvaniai városka gondosan őrzött odújában, amelyet csakis neki és párjának tartanak fenn. Nem alszik téli álmot, és "időjóslása" persze nem pontos. Ezért 2012-ben be is perelték Ohióban, amiért tévesen jósolt korai tavaszt. A Punxsutawney Mormota Klub azért nagyon is komolyan veszi feladatát: minden év február 2-án elegánsan felöltözve, ceremónia keretében hozzák ki odújából a zömök rágcsálót.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!