Nagyvilág

2016.05.20. 15:03

A háború folytatásáért tüntetett Kijevben az Azov

Ukrajna - A minszki egyezmény eltörlése és a kelet-ukrajnai országrész haladéktalan visszafoglalása mellett foglalt állást Pénteken az Azov zászlóalj civil szervezete az ukrán fővárosban.

Ukrajna - A minszki egyezmény eltörlése és a kelet-ukrajnai országrész haladéktalan visszafoglalása mellett foglalt állást Pénteken az Azov zászlóalj civil szervezete az ukrán fővárosban.

A Donyeck és Luhansz megyékben zajló úgynevezett terrorellenes műveletek befagyasztását kapitulációnak tartó, szélsőséges nacionalista nézető tagjairól elhíresült militáris szervezet látványos felvonulásától zengett pénteken Kijev központja. A főleg civilekből álló sokadalom az Anyaföld (vagy Haza Anyácska) szobor alatt gyülekezett, majd a parlament elé vonult, ahol nagygyűlést tartottak. Az akció „A nemzet követelése – nem a kapitulációra!” jelszó alatt zajlott.

A hivatalos források szerint több száz, míg a szervezők adatai alapján több ezer fős tömeg a menetelés alatt petárdákat durrogtatott, füstgránátokat dobált és fáklyákkal hadonászott. A Ráda előtt egy darabig farkasszemet néztek az épület védelmére kivezényelt 2 ezer rohamrendőrrel, majd szónokaik felsorolták a követeléseiket.

Vezéreik a Kelet-Ukrajnai régiót megszállva tartó terroristák kiűzésére, és a fegyverszünet azonnali felrúgására szólították elsősorban az odabent ülésező honatyákat, illetve kíváncsiskodó békés járókelőket. A maga is képviselői mandátummal rendelkező zászlóalj-parancsnok fenyegető ultimátumot is megfogalmazott. Andrij Bileckij bejelentette, hogy amennyiben követeléseik nem találnak meghallgatásra, a következő alkalommal a jelenlegi tömeg 5-10-szeresét mozgósítják, és akkor már nem puszta kézzel jönnek Kijevbe.

Zorjan Skirjak, a Belügyminisztérium tanácsosa a sajtónak elmondta, hogy az Azov pénteki akciója a petárdáktól néhány apróbb garázdaságtól eltekintve békésnek volt mondható. A mozgósított rendvédelmi erők minden szükséges helyszínt biztosítani tudtak – írja a RIA Novosztyi hírügynökség.

- Palkó István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!