Nagyvilág

2016.10.06. 19:05

Fekete dobozokat rakatna a közúti járművekbe Oroszország

Az orosz kormány 2020-tól kötelezővé akarja tenni a gépkocsikban a gazdájukra is árulkodni képes fekete dobozok alkalmazását.

Az orosz kormány 2020-tól kötelezővé akarja tenni a gépkocsikban a gazdájukra is árulkodni képes fekete dobozok alkalmazását.

A GPS orosz megfelelőjére, az ERA-GLONASS műholdas helymeghatározó rendszerre alapuló regisztrációs berendezéseket a tervek szerint a 2020-tól gyártott gépjárművekbe kell majd beépíteni. A készülék rögzítené a megtett útvonalat, a sebességet, a tachográfoktól és egyéb beépített mérőeszközöktől érkező adatokat.

A fekete dobozokat arra is alkalmassá tennék, hogy a járművezető által elkövetett közlekedési szabálysértéseket online üzemmódban jelezzék a hatóságoknak. Ezzel megkönnyítenék a szabálytalankodó sofőrök operatív felelősségre vonását. A Navigációs Információk Átadásának Egységes Állami Rendszerének (orosz rövidítése szerint EGSZNI) alkalmazása az autótolvajok dolgát is alapvetően megnehezítené.

A járművekbe szerelendő fekete dobozok az orosz GLONASS navigációs rendszer hatékonyabb kihasználásának részét képezik. Az orosz Közlekedési Minisztérium közleménye szerint az EGSZNI-vel kapcsolatos terveket az Elnöki Hivatal megbízására dolgozták ki a törvényhozás elnökségének a közlekedésbiztonsággal foglalkozó márciusi tanácskozásának eredményei alapján – adta hírül az Izvesztyija.

- Palkó István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!