Nagyvilág

2016.10.06. 18:34

Horrorsztori: Nesze a lábad, vidd haza!

Egyes orosz kórházakban arra kötelezik a betegeket, hogy vigyék haza és temessék el maguk az amputált végtagjaikat.

Egyes orosz kórházakban arra kötelezik a betegeket, hogy vigyék haza és temessék el maguk az amputált végtagjaikat.

Az orosz egészségügyi hatóságok vizsgálatot rendeltek el arra a hírre, hogy némely kórházak kiadják a távozó pácienseiknek a levágott testrészeiket vagy eltávolított szerveiket azzal, hogy ők nem tudnak mit kezdeni a veszélyesnek minősülő biohulladékkal. A jelenség azt követően került napvilágra, hogy az egyik Vlagyimir megyei község elöljárója panaszt tett az ügyben a helyi egészségügyi hivatalnál.

Andrej Trohin, a hivatal szóvivője elmondta, hogy eddig egyetlen esetet tártak fel. A gorohovecki kórház tájékoztatása szerint valóban kiszolgáltatták az egyik betegnek az amputált lábát, de azt ő saját maga kérelmezte. A szóvivő úgy tudja, hogy a kórház rendelkezik az eltávolított végtagok és szervek tárolására alkalmas hűtőkamrával, és a megsemmisítésükre alkalmas égetővel.

A helyi lakosok azonban azt állítják, hogy nem ez az első eset, és a levágott testrészek kiadására vonatkozó „önkéntes” kérelmek megírására a kórházak személyzete kötelezi a pácienseket, illetve hozzátartozóikat. Így aztán a betegek saját maguk kénytelenek valamiképpen megszabadulni a csomagképpen mellékelve kapott karjuktól vagy lábuktól.

A szóbeszédről, hogy a jelenség rendszeressé vált a körzetünkben, mi is hallottunk – mondta a szóvivő. Ezért jelenleg átfogó ellenőrzés zajlik az érintett kórházakban a hűtőkamrák és a kórházi veszélyes hulladékok megsemmisítésére szolgáló berendezések működését és használatát illetően – írja a TASZSZ-ra hivatkozva az orosz NSZN hírügynökség.

- Palkó István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!