Nagyvilág

2016.10.07. 18:23

Németh Zsolt: az európai biztonsági stratégiáról tanácskoztak San Sebastianban

San Sebastian/Budapest - Az európai biztonsági stratégia volt a fő témája a spanyolországi San Sebastianban a Konrad Adenauer Alapítvány szervezésében tartott tanácskozásnak - mondta Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke pénteken az MTI-nek telefonon.

San Sebastian/Budapest - Az európai biztonsági stratégia volt a fő témája a spanyolországi San Sebastianban a Konrad Adenauer Alapítvány szervezésében tartott tanácskozásnak - mondta Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke pénteken az MTI-nek telefonon.

A tanácskozásra az európai országok parlamentjeinek képviselőit és az európai biztonsági stratégia szakértőit hívták meg.

A külügyi bizottság elnöke hangsúlyozta: az Európai Unió (EU) által nyáron elfogadott biztonsági stratégia előremutató és színvonalas dokumentum, amire lehet alapozni az európai kül- és biztosításpolitika további építése során. Fontosnak tartotta, hogy ez a stratégia elmozdult az "európai értékek világban való képviseletétől" az európai stabilitás elősegítéséig, vagyis, hogy a belső biztonság megteremtése Európa legfontosabb feladata.

Németh Zsolt felhívta a figyelmet arra, hogy az EU a következő időszakban végrehajtási terveket fogad el, közülük a legfontosabb a biztonsági és védelmi terv kidolgozásával, vagyis az európai hadsereggel kapcsolatos előkészületekkel foglalkozik majd. Ezt előreláthatólag novemberben a külügyminiszterek, decemberben pedig az Európai Tanács vitatja meg - tette hozzá.

Ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: a jelenlegi biztonsági helyzetben nagyon fontos, hogy a britek szerepvállalása hosszú távon biztosított legyen, hiszen Nagy-Britannia a legjelentősebb katonai erővel rendelkező európai hatalom. Ugyancsak fontos kérdésnek tartotta, hogy Németország "fel tud-e nőni" ahhoz az új szerephez, amelyet a biztonsági stratégia megvalósítása során el kell látnia.

Németh Zsolt kiemelte: a NATO-val összhangban kell gondolkodni az európai hadseregről. Például a NATO vonakodva vállal szerepet akár a Földközi-tengeren, akár az Égei-tengeren a külső határvédelemben, így ebben egy európai hadseregnek lehet szerepe - magyarázta.

Úgy vélte: a döntő kérdés az, hogy képes lesz-e Európa maga mögött hagyni a "biztonsági potyautas" szerepet, amelyet az elmúlt évtizedekben élvezett, és elindulni a nagyságrendileg új minőségű képességfejlesztés irányába. Ha ez megtörténik, akkor várható, hogy a NATO részéről is szabad utat kap majd az európai hadsereggel kapcsolatos gondolkodás - vélekedett Németh Zsolt.

Az európai parancsoksággal kapcsolatos dilemmákra utalva ugyanakkor hozzátette: a jelenlegi stádiumban korai lenne fogadni az új struktúrák létrejöttére, mert feltehetőleg a már meglévő struktúrák hatékonyabb koordinációja felé mozdulnak el rövid távon.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!