Nagyvilág

2017.03.09. 20:03

Bezárult az Azúr Ablak

Málta - Összeomlott Málta egyik leghíresebb látványossága, az Azúr Ablaknak nevezett természetes kőhíd.

Málta - Összeomlott Málta egyik leghíresebb látványossága, az Azúr Ablaknak nevezett természetes kőhíd.

– Valóban az ország egyik legkedveltebb turista látványossága volt az Azúr Ablak, amely Málta szigetének közvetlen közelében található kis szigetecskén, Gozón állt egészen szerdáig – fogalmazott lapunknak a nyíregyházi születésű Olti Zsófia, aki 2015 októbere óta él Máltán, Marsalforn városában, ahol felszolgálóként dolgozik.

Első dolga volt felkeresni

– Nekem is volt szerencsém már többször ott járni, így a saját szememmel láthattam azt is, mennyi turista érkezik az Azúr Ablakhoz. Amikor Máltára érkeztem, az első dolgom volt felkeresni ezt a látványosságot. Akkoriban ki volt táblázva, hogy tilos és veszélyes felmászni a tetejére, de mivel ezt senki sem ellenőrizte és nem szankcionálta, így többekkel együtt én magam is felmásztam a kőhídra – emlékezett vissza Olti Zsófia. Hozzátette azt is: tavaly már egyre többet lehetett hallani arról, hogy folyamatosan gyengül az Azúr Ablak, és kisebb-nagyobb darabok szakadnak le róla.

– A helyi lakosság körében egyébként nagy felháborodást keltett már az is, ha valaki felmászott a kőhídra. A múltkorában terjedt el egy olyan videó is, melyen egy fiatal turista srác ugrott le róla, de vele együtt egy szikladarab is a mélybe esett – közölte a 28 esztendős Zsófia, aki előtt nem ismeretlen a tény: az Azúr Ablak a természetes eróziónak „köszönhetően” gyengült meg, mivel Máltán a nyári hónapok nagyon melegek, míg a január és a február kimondottan szeles és viharos.

Sajnos igaza lett

– Ezek a viharok gyengítették le a hatalmas sziklát, amely szerdán végleg „kilehelte a lelkét”. Egyébként nemrég hallottam egy helyitől, szerinte az idei telet már nem fogja kibírni. Személy szerint nem hittem neki, de sajnos igaza lett. Az eset óta egyébként bárhova megyek, mindenhol erről beszélnek és a máltai újságok címlapján is ezzel foglalkozik a sajtó. Mindenkit megrendített, de érdekes módon a helyiek mégsem félnek attól, hogy visszaesne a turistaforgalom. Akik nem hittek a híreknek, azok a saját szemükkel mentek el az Azúr Ablak „sírhelyére”, hogy meggyőződjenek arról, hogy tényleg összedőlt és nem kacsa a hír – fogalmazott Olti Zsófia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!