Nagyvilág

2017.04.24. 15:05

Rooseveltnek emeltek szobrot a Krímen

Oroszország - A jaltai városháza úgy döntött, hogy köztéri szobor formájában adózik az Egyesült Államok 32. elnökének, akinek a neve szorosan összefonódott a városéval.

Oroszország - A jaltai városháza úgy döntött, hogy köztéri szobor formájában adózik az Egyesült Államok 32. elnökének, akinek a neve szorosan összefonódott a városéval.

Ha a vitatott hovatartozású Krímet feltételesen Oroszország részének tekintjük, akkor Franklin D. Roosevelt az első amerikai elnök, aki szobrot kapott az Orosz Föderáció területén. Andrej Rosztenko jaltai polgármester nyilatkozata szerint a közvélemény nyomására kerítettek sort a mellszobor felavatására.

Az egykori amerikai államférfi emlékműve ugyanis már régen, még a múlt század közepén elkészült. Azóta a különböző múzeumi raktárokban hányódott. Még az alkotójának neve is homályba merült azóta – írja az UNIAN.

A szoboravatást a hétvégén megrendezett III. Jaltai Nemzetközi Gazdasági Fórum idejére időzítették. A konferencián 46 ország 200 képviselője vett részt. Az érdeklődők száma meghaladta a 2 ezret, annak ellenére, hogy Ukrajna minden befolyását latba vetve próbálta megakadályozni az esemény megrendezését.

A Franklin D. Roosevelt részvételével lezajlott történelmi Jaltai konferenciára 1945. február 4. és 11. között került sor. Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és a Szovjetunió vezetői (Franklin D. Roosevelt elnök, Winston Churchill miniszterelnök és Joszif Sztálin első titkár) között rendezett tanácskozás célja a háború befejezése utáni Európa újjászervezésének megvitatása volt.

- Palkó István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!