Nagyvilág

2017.08.31. 17:17

Illegális bevándorlás - A német belügyminiszter továbbra is korlátozná a menekültek családegyesítési jogát

Berlin - A német belügyminiszter szerint továbbra is korlátozni kell a menekültek családegyesítési jogát, és le kell zárni az Észak-Afrikából a Földközi-tengeren át az EU-ba vezető migrációs útvonalat.

Berlin - A német belügyminiszter szerint továbbra is korlátozni kell a menekültek családegyesítési jogát, és le kell zárni az Észak-Afrikából a Földközi-tengeren át az EU-ba vezető migrációs útvonalat.

Thomas de Maiziere a Helibronner Stimme című lap csütörtöki beszámolója szerint az újság előző nap rendezett fórumán kiemelte, hogy 2018 tavasza után is fenn kell tartani a korlátozást, amely szerint az oltalmazotti státuszt szerző menedékkérők nem élhetnek családegyesítési jogukkal, hogy ne terhelődjön túl a menekültügyi rendszer.

A miniszter elmondta, nem tudja megerősíteni a Bild című lapnak azt az értesülését, hogy egyedül a szíriai menekültek közül jövőre mintegy 380 ezren kezdeményezhetik a családegyesítést a szülőkből és kiskorú gyermekekből álló úgynevezett magcsaládhoz tartozó rokonaikkal. Azonban mindenképpen "hatalmas" számokról van szó, a tárca becslése szerint minden egyes menekült után átlagosan további egy ember költözhet Németországba a családegyesítési jog révén - mondta Thomas de Maizire.

Kiemelte, hogy a migrációs válság megoldásához a folyamat egy jóval korábbi szakaszára kell összepontosítani, meg kell akadályozni, hogy a menekültek bűnöző embercsempészekre bízzák, és ezzel életveszélybe sodorják magukat. Most "az embercsempészek határozzák meg, hogy ki jöhet Európába, ami a menekültek kiválasztásának legembertelenebb módja" - mondta az Angela Merkel kancellár vezette kereszténydemokrata CDU politikusa.

Az embercsempészek üzleti modelljét szét kell zúzni, ki kell mondani, hogy "aki embercsempészekkel érkezik Európába, annak nincs esélye a maradásra" - hangsúlyozta Thomas de Maiziere.

Hozzátette: ő is azt szeretné, hogy zárják le az Észak-Afrikából a Földközi-tengeren átvezető útvonalat, de ezt könnyebb követelni, mint megvalósítani. A migrációs útvonal lezárása ugyanis azt jelenti, hogy "mindenkit visszaküldünk, akit kihalászunk a tengerből, amihez azonban emberhez méltó feltételeket kell teremteni ott, ahová visszaküldjük őket" - mondta a német belügyminiszter.

Németországban korábban az oltalmazottak is kezdeményezhettek családegyesítést, ezt a jogot 2016-ban két évre felfüggesztették. Oltalmazotti státusz azoknak a menedékkérőknek jár, akik nem felelnek meg a menekültkénti elismerés feltételeinek, de nem lehet hazaküldeni őket, mert hazájukban súlyos sérelem érheti őket.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!