Nagyvilág

2017.09.22. 17:59

Nemzeti ügy a Tisza-ártér megtisztítása

Beregszász - Tíznapos hulladékgyűjtő akció indult Kárpátalján magyar kormánytámogatással.

Beregszász - Tíznapos hulladékgyűjtő akció indult Kárpátalján magyar kormánytámogatással.

Az idén másodízben indult – ezúttal tíznapos, több mint harminc kárpátaljai településre kiterjedő – hulladékgyűjtő akció Tiszta Kárpátaljáért elnevezéssel Beregszászon, a Miniszterelnökség kárpátaljai kormánybiztosságának 14 millió forintnyi támogatásával.

Az egykori beregszászi bútorgyár stadionjában a hulladékgyűjtő akció indítása alkalmából mondott beszédében Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztosa jelképesnek nevezte, hogy a magyarországi TeSzedd! hulladékgyűjtési kezdeményezés indulásának napján indul Kárpátalján a hasonló mozgalom második fordulója. Biztatónak vélte, hogy Kárpátalján a szemléletformáló akció első szakaszához csatlakozott mintegy ezer önkéntes a rossz idő ellenére 7,5 tonna hulladékot gyűjtött össze három nap alatt. Magyarország kormánya és a kárpátaljai kormánybiztosság ezért is támogatja az előremutató kezdeményezés folyatását, annál is inkább, mert a helyzetben még nem állt be lényeges javulás, hiszen Kárpátalja 13 ezer négyzetkilométernyi területét továbbra is hárommillió tonna szemét borítja, 250 körüli az illegális hulladéklerakók száma, s ezek zöme a Tisza mentén található, így a nagy része áradáskor Magyarországon köt ki – tette hozzá.

Emlékeztetett: szívügyének tekinti, hogy a Tisza megszabaduljon a hulladéktól, s – mint fogalmazott – ez egyben nemzeti ügy is. Reményét fejezte ki, hogy a magyar kormánytámogatással folyó program szemléletváltást indít el a soknemzetiségű helyi lakosság körében.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!