Nagyvilág

2017.11.16. 17:49

Az ukrán parlament szabadnappá nyilvánította december 25-ét

A Szovjetunió és a szuverén Ukrajna fennállása óta először az idén lesz hivatalos munkaszüneti nap a nyugati keresztény világ karácsonyi ünnepének első napja.

A Szovjetunió és a szuverén Ukrajna fennállása óta először az idén lesz hivatalos munkaszüneti nap a nyugati keresztény világ karácsonyi ünnepének első napja.

A kijevi székhelyű Legfelső Tanács 238 törvényhozójának szavazata nyomán mostantól Ukrajnában is szabadnap lesz december 25. Az ukrajnai munkatörvénykönyvben eszközölt módosítás alapján az idei évtől kezdve hivatalosan is két karácsonyi munkaszüneti nap lesz érvényben.

Az ukrán szóhasználat szerinti katolikus karácsony alkalmából eddig csak helyi szinten lehetett szabadnapot elrendelni a munkahelyeken – a munkaadók belátására bízva –, azzal a feltétellel, hogy azt egy soron következő hétvégén ledolgozzák az alkalmazottak. A mostani törvénymódosítás nyomán azonban immár kétszer, előbb december 25-én, majd az ortodox egyházi naptár szerinti január 6-án is megünnepelhetik az ukrán állampolgárok Krisztus születését.

A munkatörvénykönyv vonatkozó kiigazítása azonban mégiscsak megfosztja az ukránokat egy eddig törvényesen járó szünnaptól. A Ráda elnökének javaslata alapján ugyanis a dolgozók szolidaritásának május elsejei ünnepét ezentúl az eddigi kettő helyett már csak egy napig élvezhetik az ukrajnai munkavállalók – adta hírül a Segodnya.

- Palkó István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!