Nagyvilág

2018.02.07. 08:24

Ukránok tanulnak magyarul Kárpátalján

Beregszász - Az idén is meghirdette ingyenes „magyar mint idegen nyelv” tanfolyamait a beregszászi főiskola, amelyre Kárpátalja-szerte lehet jelentkezni.

Beregszász - Az idén is meghirdette ingyenes „magyar mint idegen nyelv” tanfolyamait a beregszászi főiskola, amelyre Kárpátalja-szerte lehet jelentkezni.

A tanfolyamok – amelyekre a tapasztalatok szerint elsősorban kárpátaljai ukránok jelentkeznek – tananya-gában jelentős szerepet kap a kommunikáció, a beszédértés, a szövegértés és a szövegalkotás. A tananyag a tanulók életkori sajátosságaihoz igazodva kerül feldolgozásra.

- A nyelvtanfolyamok helyszíneinek megjelölésekor választásunk olyan településekre esett, ahol a magyar lakosság száma 20% körül van, vagy nem haladja meg azt. Egy másik szempont a kárpátaljai turisztikai von-záskör, valamint a magyarság szemszögéből történelmi jelentőségű emlékhelyekkel és/vagy természeti érté-kekkel bíró desztinációk voltak – tudtuk meg Váradi Váradi Natáliától, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Felnőttképzési Központ vezetőjétől.

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola a 2002/2003-as tanévtől kezdődően minden szeptem-berben meghirdeti nyelvtanfolyamait angol, német, francia, ukrán, orosz és magyar nyelvből alap, közép és haladó szinten.

A nyelvtanfolyamokon minden évben több száz jelentkező vesz részt, többségük az utóbbi években a ma-gyart, mint idegen nyelvet választotta. 2017-ben a 4169 jelentkezőből 2503-an fejezték be a tanfolyamot. A 156 kezdő és 83 haladó csoporttal 104 tanár foglalkozott.

A tanfolyamok anyagi támogatását a Magyar Kormány, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársá-ga, a Szabolcs-Szatmár Bereg Megye és Kárpátalja Együttműködésének és Összehangolt Fejlesztési Feladatai-nak Kormányzati Koordinációjáért Felelős Kormánybiztossága és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. biztosítja – írja a Kárpátalja.ma.

- Palkó István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!