Nagyvilág

2018.07.24. 08:26

Halálhegy

Ha föltehetnék Istennek egyetlenegy kérdést, azt kérdezném: mi történt valójában a barátaimmal azon az éjszakán? – fél évszázadon keresztül foglalkoztatta ez a kérdés Jurij Jugyint, aki kilenc barátjával indult el túrázni 1959 februárjában az Urál hegységben, de betegsége miatt félúton visszafordult.

Így ő megmenekült, társai viszont valamennyien a Halálhegy néven ismert magaslaton vesztették életüket, rejtélyes körülmények között. A baleset titokzatos, baljós körülményei évtizedekkel később is találgatásokra adtak okot a történtekkel kapcsolatban. A fiatalok különös sérüléseit éppúgy nem lehetett megmagyarázni, mint azt, hogy miért menekültek ki a sátrukból cipő és megfelelő ruházat nélkül a mínusz húsz fokos hidegben, de egy meglehetősen furcsa fénykép is csak a kérdőjelek számát növelte. A szerző, Donnie Eichar neves filmrendező, producer útra kelt, és végigjárta a tragikus véget ért fiatalok útját az orosz télben, de találkozott Jurij Jugyinnal is. Izgalmas dokumentumregénye az áldozatok eddig publikálatlan naplói és fényképei, nyomozati iratok és több tucatnyi interjú segítségével derít fény arra, mi is történt a Halálhegyen azon az ominózus éjszakán. A megoldás pedig nem atomkísérletekben vagy ufókban keresendő: egy természeti jelenség okozta hanghatás vezetett a fiatalok halálához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!