Nagyvilág

2018.11.10. 13:33

Tematikus nappal tiszteleg az M5 csatorna a lengyel függetlenség 100. évfordulóján

Budapest - Tematikus nappal tiszteleg az M5 kulturális csatorna a lengyel függetlenség 100. évfordulóján, november 11-én, vasárnap.

Budapest - Tematikus nappal tiszteleg az M5 kulturális csatorna a lengyel függetlenség 100. évfordulóján, november 11-én, vasárnap.

Lengyelország száz éve szerezte vissza a függetlenségét, vasárnap ünnepli az ország az önállóságát. A központi ünnepségek mellett függetlenségi menet is lesz Varsóban és Magyarországon is tartanak megemlékezéseket - hangzott el az M1 aktuális csatorna szombati műsorában.

Siklósi Beatrix, az M5 kulturális csatorna igazgatója elmondta: sokféle programmal készülnek erre a napra, a műsorfolyam reggel 9 óra 15 perckor kezdődik és este 19 óra 30 percig tart. A stúdióbeszélgetések mellett különféle helyszínekről is bejelentkeznek, a budapesti megemlékezésekről is beszámolnak.

Mint mondta, többek között függetlenségi futóversenyről adnak hírt, emellett a fiatalabb korosztályt megszólítva vetélkedőt is rendeznek. Gaskó Balázs vezetésével a gyerekek Budapesten lengyel emlékhelyeket keresnek fel, ahol a játékos vetélkedőkön keresztül sok mindent megtudhatnak a nézők Lengyelországról.

A gazdag lengyel kultúrát a zenén, filmeken, képzőművészeten keresztül is bemutatják és közös történelmünk is helyet kap a műsorban - mondta.

Az M5 csatorna stábja a nap folyamán több alkalommal bejelentkezik Varsóból és tájékoztatja a nézőket az ottani ünnepségekről. Csete Beáta kiemelt szerkesztő-műsorvezető elmondta: Varsó főterén lesz az ünnepség központja, ahol a résztvevők délben együtt éneklik el a himnuszt. Délután átadják a legmagasabb állami kitüntetést. Rengeteg programmal készülnek, köztük számos kiállítással és futóversenyt is rendeznek - emelte ki.

A csatornaigazgató elmondta, hogy elsősorban a stúdióba várják a vendégeket, emellett a nap folyamán követik a városban zajló eseményeket, a Mátyás templomban tartott miséről is bejelentkeznek. Kiemelte, hogy az évforduló alkalmából Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök az M5 csatornának interjút adott, amely szintén látható lesz a műsorban.

"Túl a politikai szintű együttműködésen, a kultúra az, amely nagyon-nagyon közel tudja hozni az embereket egymáshoz. És nemcsak az úgynevezett magas kultúra, hanem a hétköznapi kultúra"- mondta, hozzátéve, hogy a műsorban bemutatnak egy vegyes házasságban élő családot, meg tudják mutatni a nézőknek, hogy a hétköznapokban hogyan élnek a lengyel emberek, hogyan adja át a lengyel-magyar házaspár gyerekeinek a két kultúrát.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!