Negyvenhét új autóbusszal gazdagodik Nyíregyháza

Negyvenhét új autóbusszal gazdagodik Nyíregyháza
Nyíregyháza – Új töltőállomással is gazdagodhat a megyeszékhely.


A közösségi közlekedés fejlesztése jegyében a városi közgyűlésen a képviselők megszavazták az előterjesztést, miszerint 41 gázüzemű és 6 elektromos busz bővíti hamarosan Nyíregyháza buszparkját úgy, hogy egyáltalán nem kell saját erőt biztosítani az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program 5 milliárd forintos forrásainak köszönhetően.

– A nagyszabású beruházás alapjaiban változtathatja meg a helyi közösségi közlekedést. Arra számítok, hogy többen választják majd a jövőben a tömegközlekedést. Jelenleg a buszok kihasználtsága 22 százalék. Mindez nagyon kevés, de úgy vélem: ahhoz, hogy ez több legyen, szükség van a szervezettségre, a tisztaságra és a modern autóbuszokra. Kiemelendő az autóbuszok környezetvédelmi hatása. Jövő év elején kerülhetnek forgalomba az új buszok – jegyezte meg dr. Kovács Ferenc polgármester.

– Bízunk benne, hogy az új buszok beszerzése új helyzetet teremt majd a helyi közlekedésben, és lezárhatjuk végre a Volánnal folytatott évről évre visszatérő vitát – fogalmazott dr. Adorján Gusztáv, a Fidesz frakcióvezetője.
– Hiába költöttünk 2010 előtt is a buszmegállók felújítására, az elmúlt években jelentősen romlott a gépjárműállomány állapota városunkban. A regionális vállalat Nyíregyházához méltatlan buszokkal pótolta a forgalomképtelenné vált járműveit – említette Nagy László, az MSZP frakcióvezetője.

– A 47 új, környezetkímélő busz remek lehetőséget kínál arra, hogy új alapokra helyezzük ezt a közszolgáltatást a megyeszékhelyen – fűzte hozzá Béres Csaba, a Jobbik frakcióvezetője.

A 41 gázüzemű busz és 6 elektromos, úgynevezett midibusz beszerzése mellett új töltőállomás is létesül a városban. A közbeszerzési eljárásban a nyertes ajánlattevő a MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft. lett.
KM–LTL


Elkészült a tanulmány

Elkészült a Közlekedési Operatív Program keretében az intermodális csomópont és kapcsolódó közösségi fejlesztések kidolgozására vonatkozó részletes megvalósíthatósági tanulmány. Ebben a hazai gyakorlatban eddig nem vizsgált részletességgel, a teljes városra kiterjedően dolgozták ki és értékelték a teljes közlekedési hálózat átalakítását, csökkentett és zéró emissziós hajtásmódú városi járművek közlekedésének beszerzését, annak hatékonyságát.

hirdetés