Helyi közélet

2015.09.09. 16:41

Talajt veszítve

<em>A haza nem eladó, ugye…? Vagy mégis…? Például akkor, amikor örülnünk kell annak, ha a falvak üresen maradt házait más államok polgárai vásárolják fel, s egy-egy utcából észrevétlen kikopik a magyar szó? Ez a sors várna a magyar vidékre, a szatmári, szabolcsi, nyírségi falvakra, amelyek a gyérebb munkalehetőség és szerényebb életminőség miatt elnéptelenednek? Gazsulálhat, hogy a közelben építsék fel a következő összeszerelő üzemet, ahol a szalagsor mellé állhat…  </em>Nyéki Zsolt jegyzete.

A haza nem eladó, ugye…? Vagy mégis…? Például akkor, amikor örülnünk kell annak, ha a falvak üresen maradt házait más államok polgárai vásárolják fel, s egy-egy utcából észrevétlen kikopik a magyar szó? Ez a sors várna a magyar vidékre, a szatmári, szabolcsi, nyírségi falvakra, amelyek a gyérebb munkalehetőség és szerényebb életminőség miatt elnéptelenednek? Gazsulálhat, hogy a közelben építsék fel a következő összeszerelő üzemet, ahol a szalagsor mellé állhat…  Nyéki Zsolt jegyzete.

Sokan dolgoznak fáradhatatlanul azért, hogy ne ez legyen a jövőkép. Természetesen tisztelettel fogadnak minden becsületes, ártó szándék nélküli embert, de az is természetes, hogy a falvainkat úgy szeretnénk (úgy kell!) megőrizni, ahogy azokat megörököltük szüleinktől, nagyszüleinktől és az ő szüleiktől. Ha elbukunk e kötelesség teljesítésében, annak sok felelőse lesz.

A politika mindjárt ott van az első helyen – az a politikus, aki az elmúlt évtizedekben tudatosan vagy tudatlanul (mindkettő elég nagy baj…) segédkezett a vidék megélhetési alapjainak megrendítésében. Például a mezőgazdasági termelés szétzilálásával, a konzerv­gyárak, tejfeldolgozók, cukorgyárak eladásával, az állattartó telepek, vágóhidak felszámolásával, úgy általában a munkalehetőségek összezsugorításával. Hát mihez kezdhet a vidék népe, ha már nem tud a földből megélni?! Gazsulálhat, hogy valaki a szomszéd faluban építse fel a következő összeszerelő üzemet, ahol a szalagsor mellé állhat…

A falvakról – Tyukodtól Geszteréden és Szakolyon át Bujig – egész más gyerekkori emlékképeket őrzök. Azt, hogy más itt az élet: a kölcsönös tisztelet az íratlan szabályokhoz tartozik, a hagyományok ápolása a mindennapok része. Név szerint ismerik egymást az emberek, az adott szónak nagyobb súlya van, akik kezet fognak, egymás szemébe néznek, a szomszédság pedig kötelez. Hamar elveszíti a megbecsülést, aki nem gereblyézi fel tavasztól őszig az udvart, a portát a ház előtt, s nem sepri el télen a havat a járdáról. A közösség meghatározó útravalóval szolgál annak, aki faluhelyen nőhet fel: a jó szülői példán hamar megtanulja, a korán kelő ember úgy indul munkába, hogy a jószágot megetette, megitatta, és elvégezte a ház körüli teendőket. Megérinti a föld tisztelete, becsülete is, amikor tavasztól őszig friss gyümölcsöt, zöldséget vihet az asztalra a kertből.

Ezt a vidéket kell megőrizni – mert a haza nem eladó. A bezárt, eladott, leépített vagy megszüntetett üzemek sorsát firtató kérdésemre egyszer, vagy tíz éve azt mondta az agrártárca vezetője: ezek a hajók elmentek. Hát, akkor itt az ideje új hajókat építeni.


Nyíregyháza - Minimális népességfogyással megúszta Nyíregyháza az elmúlt éveket, négy év alatt csak 1600-zal csökkent a lakosság száma a KSH adatai szerint. tovább »

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Ezeken a településeken egyre több házra kerül ki az „eladó” tábla. Ezeken a településeken minden tizedik ház lakatlan. Az idők jelei... A sztori ugyanaz: meghaltak a tulajdonosok, így gyerekeik, unokáik próbálják eladni az ingatlanokat. Ám vannak házak, amit még ár alatt sem vesz meg senki... tovább »

Nyíregyháza - Tíz éve adták el a nyíregyházi Westsik Vilmos Élelmiszeripari Szakképző Iskola területét, de ma is kérdés: mi volt ebben a buli a városnak? tovább »


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában