Meglepő felfedezés

2022.02.12. 06:40

Megtalálták Erich Heckel festőművész elveszettnek hitt képét

A Bedini-társulat című 1931-es alkotásra az 1938-ban készített, Nahe-völgyi táj című tájkép hátoldalán bukkantak.

Meglett Erich Heckel (1883-1970) német expresszionista festőművész egy elveszettnek hitt képe. A cirkuszi akrobatákat ábrázoló alkotást egy másik festménye hátoldalán fedezték fel restaurátorok. Erich Heckel Die Bedini-Truppe, vagyis A Bedini-társulat című 1931-es alkotását az 1938-ban készített, Landschaft im Nahetal, vagyis a Nahe-völgyi táj című tájképének hátoldalán találták meg.

A művész az eredeti festményt egy falappal fedte le, és aztán megfeledkezett róla.

Az elveszettnek hitt művet a Stuttgarti Művészeti Múzeumban a Landesbank Baden-Württemberg, az LBBW jubileumi kiállításán láthatja a közönség.

Nagy öröm és meglepetés volt számukra, hogy megtalálták az alkotást, amelynek létezését egy fekete-fehér kép dokumentálta egy katalógusban. A festményt a bank jubileumi kiállítására készülve restaurálták

– mondta el Lutz Casper, az LBBW gyűjteményének igazgatója.

A festmény Erich Heckel cirkuszművészet iránti érdeklődését illusztrálja, egy porondot ábrázol a Bedini-társulat 4 pirosba öltözött akrobatájával, az akkor nemzetközileg legismertebb egyensúlyozóművészekkel. A híres olasz társulat többször fellépett Berlinben is.

A képet ezentúl kétoldalas keretben mutatják be, hogy elülső és hátsó oldalát is látni lehessen.

Erich Heckel az úgynevezett Brücke-csoporthoz tartozott más expresszionista művészek, köztük Ernst Ludwig Kirchner és Karl Schmidt-Rottluff társaságában. 

Pályafutásában nem volt ritka a kétoldalasan festett vászon

– emelte ki az Erich Heckel Alapítvány, amely a művész egykori lakóhelyén, a Boden-tónál található.

Az alapítvány szerint a művész meg akarta védeni a Bedini-képet a náciktól, ezért fordította meg, amikor egy külföldi kiállításra küldte az alkotást.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!