Elemzés

2023.07.06. 09:53

Szoboszlai Liverpoolban is kő–papír–ollózhat?

A győzelmekkel teli évek után némi megtorpanás következett, ezért Jürgen Klopp vezetőedző azon dolgozik, hogy ismét sikergépezetet faragjon a Liverpool fuballcsapatából. Az újjáépítés tavaly a támadósorral kezdődött, most pedig a középpályán bukkannak fel új arcok, köztük Szoboszlai Dominik is. A Magyar Nemzet megnézte, hogy Klopp milyen szerepet szánhat a magyar csillagnak a jövő Liverpooljában.

MW

Szoboszlainak fontos szerepet szánnak a Liverpool megújításában

Forrás: Liverpool FC / Facebook

Amikor 2018 nyarán Alisson a Liverpoolhoz igazolt, a kirakós utolsó darabja is a helyére került. Attól fogva kevés csapat tudott útjába állni a Vörösöknek, akik sorra söpörték be a trófeákat. Egészen a legutóbbi idényig, amikor csak portörlés miatt kellett kinyitni a vitrint és a Bajnokok Ligája-szereplést sem sikerült kivívniuk. 

Ennek egyik oka az lehet, hogy a kezdő tizenegy összetétele nemigen változott az elmúlt években, és már igencsak érett a vérfrissítés. Ez valamilyen szinten már tavaly nyáron megkezdődött, amikor az elvágyódó Sadio Mané a Bayern Münchenhez szerződött, a napokban pedig Roberto Firmino is szedte a sátorfáját, így az ellenállhatatlan trióból már csak Mohamed Szalah maradt a Liverpoolnál. 

A megújulást tehát a támadóknál kellett kezdeni, ennek jegyében költözött az iparvárosba az elmúlt egy évben Darwin Núnez és Cody Gakpo.


Bellingham nem lett a Liverpoolé – ürömből öröm 

Ezen a nyáron pedig a középpályán van a sor. James Milner, Alex Oxlade-Chamberlain és Naby Keita június végi távozásával „felszabadult” három hely, habár már egyikük sem tartozott a kulcsjátékosok közé – hacsak nem vesszük figyelembe, hogy Milner a kapusén kívül minden lehetséges szerepkörben szolgálta a klubját.

A csapatnál maradt középpályások közül a 33 éves csapatkapitányra, Jordan Hendersonra Jürgen Klopp lassan Milner „mindenes” szerepkörét bízná, Thiago Alcantara a folytonos sérülései miatt csak elvétve bevethető, Fabinho talán a legrosszabb liverpooli idényén van túl, Stefan Bajceticnek, Harvey Elliottnak és Curtis Jonesnak pedig még érnie kell.

A megújuláshoz tehát nem lett volna elég egy új középpályás, ezért az első számú kiszemeltről, a túl drágának tartott Jude Bellinghamről lemondott a klub. Ez akkor nagy szívfájdalmat okozott a Vörösök szurkolóinak, de az ürömből öröm lett, mert miközben Bellinghamért a Real Madrid 103 millió eurót utalt át a Dortmundnak, a Liverpool ennél nem sokkal magasabb összegért, 112 millió euróért két középpályást is vett: Alexis Mac Allistert és Szoboszlai Dominikot.

Szoboszlai kreativitását kamatoztathatja a Liverpool 

Bár a Brightontól megvásárolt Mac Allister már a Premier League-ben is bizonyított, az argentin válogatottal világbajnok lett, egyértelműen a magyar válogatott csapatkapitányának leigazolását övezi nagyobb érdeklődés. A klub csak elvétve dobálózik ekkora összeggel (a 70 milliós Szoboszlainál eddig csak Núnezért és Virgil van Dijkért fizetett ki többet), és ha mégis, alapos megfontolás után teszi. 

Ez mutatja, hogy a Poolnak mekkora szüksége volt Szoboszlaira, és a szigetországi szakértők általános vélekedése alapján nem is fog befürödni a 22 éves labdarúgóval.

Már csak azért sem, mert a főbb statisztikák (gólok, gólpasszok, kaput eltaláló lövések, kialakított gólhelyzetek) terén az előző idényben lepipálta az angol csapat motorjait. Szoboszlai sokoldalú játékos, a védekező középpályás posztján kívül már a középpálya minden pontján megmutatta magát, sőt még szélsőként is bevethető – a jobb oldalon Mohamed Szalahnak egész liverpooli pályafutása alatt nem volt helyettese. Most Szoboszlai személyében kapott egyet, ami különösen januárban lehet fontos, amikor az egyiptomi gólvágó az Afrikai Nemzetek Kupáján szerepel.

Feltehetően ugyanakkor Szoboszlainak nem ez lesz a fő feladata, hanem az előző idény végén használt 3-4-3-as formációban, esetleg a Klopp által leginkább kedvelt 4-3-3-ban a középpálya jobb oldalán kell majd jeleskednie – mint azt az RB Leipzignél is tette –, Elliottot, Hendersont és Thiagót kiszorítva a kezdőből.

A magyar játékos kreativitását is kamatoztathatja a Liverpool, amelynek a felállt védelmeket eddig nehezére esett feltörni. Ugyanez igaz a távoli lövésekre is. Az angolok futballistái ilyesmire Luis Díaz és Cody Gakpo kivételével ritkán vállalkoznak, Szoboszlai viszont nagy kedvvel próbálkozik, és általában nem vaktában lövöldöz.

Az egyik legnagyobb fejtörést az okozhatja majd Kloppnak, hogy ki végezze el a szabadrúgásokat, hiszen egy „bombázója” már eddig is volt Trent Alexander-Arnold személyében, aki vélhetően a folytatásban sem mondana le a lövésekről. Talán majd kő-papír-ollóval dönt egymás közt a két játékos… A szögletrúgók eddig többnyire Andy Robertson és Alexander-Arnold voltak, itt vélhetően nagyobb lesz a rotáció, tekintve, hogy Szoboszlainak ez is nagy erőssége – lipcsei csapattársai számtalan alkalommal voltak eredményesek a sarokrúgásait követően. Mondjuk ez a Liverpoolnak sem okozott gondot, a temérdek jól fejelő játékosnak köszönhetően az előző idényben a Vörösök szerezték a legtöbb gólt (17) rögzített helyzetből a Premier League-ben.


Bele a közepébe vagy irány a kispad? 

Arról megoszlanak a vélemények, hogy Szoboszlai azonnal a kezdőcsapatba kerül-e. Az ára alapján mindenképp erre lehetne következtetni, de Klopp olykor asszimilációs időszakot ad új szerzeményeinek, amíg tökéletesre csiszolja őket. Emiatt a később alapemberré vált Robertson és Fabinho is a kispadon töltötte első liverpooli hónapjait, és Robert Lewandowski is hasonlóan járt a Borussia Dortmundnál. Hogy Szoboszlainál is ez lesz-e a forgatókönyv, arra a felkészülési mérkőzések alatt nyújtott produkciója minden bizonnyal nagy hatással lesz. A magyar középpályás először július 19-én a német másodosztályban szereplő Karlsruhe ellen bizonyíthatja rátermettségét Kloppnak, majd sorban a Greuther Fürthtel, a Leicesterrel és a Bayern Münchennel vív edzőmeccset a Liverpool, mielőtt augusztus 13-án a Chelsea vendégeként lejátszaná az első bajnokiját az új idényben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában