Tour de France

2023.07.23. 21:18

Vingegaard megvédte címét

Jonas Vingegaard címét megvédve diadalmaskodott a 110. Tour de France országúti kerékpáros körversenyen, amelynek vasárnapi záróetapján a belga Jordi Meeus győzött a Champs-Élysées-n.

MW

Az összetettben győztes Jonas Vingegaard (k), a Jumbo-Visma dán versenyzője családjával ünnepel a Tour de France francia országúti kerékpáros körverseny 21., utolsó szakaszának végén Párizsban 2023. július 23-án

Forrás: MTI/EPA/AFP pool

Fotó: Marco Bertorello

 A Jumbo-Visma 26 esztendős dán bringása mögött az UAE két kerékpárosa zárt a dobogón: az ugyancsak kétszeres győztes szlovén Tadej Pogacar a legjobb fiatalt illető fehér trikót érdemelte ki, míg a brit Adam Yates a harmadik helyet szerezte meg ikertestvérét, Simont megelőzve. 

A pontverseny zöld trikóját a belga Jasper Philipsen, a hegyi pontverseny első helyezettjét illető pöttyös trikót az olasz Giulio Ciccone érdemelte ki. 

A 110. Tour de France vasárnap a Saint-Quentin-en-Yvelines-ből induló 115,1 kilométeres szakasszal zárult a Champs-Élysées-n. A táv első fele a hagyományoknak megfelelően az ünneplésről, pezsgőzésről szólt. Amikor megkezdődtek a szökési kísérletek, Pogacar is próbálkozott, de a mezőny senkit nem engedett el, így a várakozásoknak megfelelően mezőnyhajrá döntött. 

Mathieu van der Poel ezúttal is tökéletesen vezette fel a sprintet a csapattársának, Philipsennek, csakhogy az idei viadalon négy etapsikert számláló versenyzőt meglepte Dylan Groenewegen egy hosszú hajrával. Ebből Meeus profitált igazán, mert Philipsen bár közel járt ahhoz, hogy ledolgozza egy kerékpárhossznyi hátrányát az utolsó métereken a riválisaival szemben, végül honfitársa néhány centivel előbb haladt át a célvonalon. 

Jövőre a párizsi olimpia miatt a verseny befutója - először a viadal történetében - nem a francia fővárosban, hanem Nizzában lesz. 

   A férfiak záróetapja előtt kezdődött meg a nyolc szakaszból álló női Tour de France, amelynek nyitányát a belga Lotte Kopecky nyerte.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában