Hajdú-Bihar

2013.10.22. 07:07

Négy elemre hangolt tárlat

Nyíregyháza - A folytonos bizsergés és a közös ötletelés hiányzik majd legjobban a fodrásznak, kozmetikusnak és fotográfusnak az elmúlt fél év munkájából, amelynek eredményeképp megnyílik a <em>Színek, arcok, mozdulatok</em> fotókiállítás kedden a Korzóban. A négy elemre – tűz, víz, levegő, föld – hangolt tárlat képeinek szereplőit februárban kezdte el castingolni a három alkotó, de az utolsó felvétel alig egy hete készült el.

Nyíregyháza - A folytonos bizsergés és a közös ötletelés hiányzik majd legjobban a fodrásznak, kozmetikusnak és fotográfusnak az elmúlt fél év munkájából, amelynek eredményeképp megnyílik a Színek, arcok, mozdulatok fotókiállítás kedden a Korzóban. A négy elemre – tűz, víz, levegő, föld – hangolt tárlat képeinek szereplőit februárban kezdte el castingolni a három alkotó, de az utolsó felvétel alig egy hete készült el.

Formák, színek

– Olyan lányokat kerestünk, akiknek az arcformájuk, szem- és hajszínük megegyezett az elképzeléseinkkel és akiknek a temperamentumuk valamennyiünket inspirált – mondta Janics Attila, fotóriporter a kezdetekről.

– Egy esküvői kiállításon találkoztam Magera Vikivel, aki megkért, készítsek felvételt egy sminkelt modelljéről. Később fantázia sminkkel és testfestéssel indult és nyert a Szabolcs Kupa egyik kategóriájában – azt a fotót is én kattintottam, a hölgy haját pedig Marján Szabolcs kreálta. – Alig aludtam – folytatta –, amikor összeállt a fotósorozat terve, vártam a reggelt, hogy a többiek elé tárjam, Vikinek már késő éjjel sms-t írtam, persze, reggelig hiába reméltem választ...

Nyolc óra munka, két óra fotózás

– Előfordult, hogy reggel nyolckor kezdtem és délután négyig festettem egy lány testét, csak egy kis ebédszünetet hagytam a modellnek, akit ezek után még órákig fotóztak – fedi fel a nehézségeket Viktória. – Ez egy nehéz, de nagyon különleges munkafolyamat volt, hiszen az utcáról senki sem toppan be hozzám azzal a kéréssel, hogy „öltöztessem fel” egy munkahelyen viselhető teljes testfestéssel. A kiállításra készülve kiszakadtam a mindennapos kozmetikusfeladatok sémájából és gyakorolhattam az új, év eleje óta tartó szenvedélyemet, a teljes alakos alkotást festőpisztollyal.

– A kihívást és a rendkívüli kreativitást igénylő munkakörülményeket, illetve a folyamatos egyeztetést, zsongást élvezte leginkább Marján Szabolcs az elmúlt hónapok alatt. – Készíthettem néhány extrém frizurát – emelte ki –, egy alkalommal égnek álló lángnyelveket zseléztem a vörös hajú tűzlány fejére, de előfordult, hogy „esőálló” menyasszonyi kontyot kellett terveznem. Az eredeti hivatás mellett vállalt megfeszített, de élvezetes munka eredménye végül 17 képben testesült meg.

Kanadában élő példakép

A tárlatot a világ ötven legjobb fotográfusa között számon tartott Schram András nyitja meg kedden este fél hétkor a Korzóban, ahol lesz egy meglepetésvendég is. – Schram András, a mesterem mindig azt mondja, bármi is legyen a kamerám előtt, a képen rajta kell lennie annak is, amit én éreztem, miközben megnyomtam a „megörökítés gombját” – hangsúlyozza Attila, aki reméli, most is büszke lesz rá és alkotótársaira Kanadában élő példaképe, aki tanácsaival végig segítette a munkát és a kiállított képek válogatásában is részt vett.

Horváth Borbála, HBN


A Naplóban is

Janics Attila fotói a Hajdú-bihari Naplóban gyakorta láthatók a Nap Szépe rovatban


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!