Magyarország

2010.11.19. 18:45

Bárki véleményezheti a katasztrófavédelmi koncepciót

<p>Korrekciókra van szükség a katasztrófavédelmi szabályozásban, ezért a kormány elrendelte a nemrég elkészült katasztrófavédelmi koncepció megvitatását az érkeletekkel, kiemelt figyelmet fordítva a lakosság véleményére.</p>

A katasztrófavédelmi koncepciót a Belügyminisztérium és a katasztrófavédelem közösen készítette. A 2011. január 10-ig tartó egyeztetés után a belügyminiszternek és a közigazgatási és igazságügyi miniszternek törvénytervezetet kell benyújtania - erről november közepén született kormányhatározat. A koncepcióban kiemelt szerepet kap az állami szerepvállalás növelése a területen.

A katasztrófavédelmi koncepció szövege most felkerült a Belügyminisztérium és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság internetes oldalára, és bárki véleményt mondhat róla a [email protected] elektronikus levelezési címre küldött üzenetben.

A koncepció készítői szerint a 2000-ben hatályba lépett katasztrófavédelmi törvényről bebizonyosodott, hogy alkalmas volt egy működőképes rendszer létrehozására. Az elmúlt 10 évben azonban megnőtt a lakosságot és az anyagi javakat veszélyeztető természeti és ökológiai katasztrófák száma, összetettebbé és ellenőrizhetetlenebbé váltak a civilizációs veszélyforrások és azok okai. Ezért van szükség a törvény korrekciójára.

A lakosságot is föl kell készíteni

A koncepcióban hangsúlyos szerepet kap a lakosság felkészítése is egyes veszélyhelyzetekre. Ebben jelentős szerepet vállalhatnának a pedagógusok is a szöveg szerint. Jelenleg a közigazgatás szereplői sem felkészültek ebből a szempontból és nincs egy modern riasztási rendszer kialakítására vonatkozó szabályozás sem. A koncepcióban szerepel egy összetett kártalanítási és kármegelőzési rendszer létrehozásának lehetősége is.

Az elképzelések között szerepel olyan lehetőség is, ami magántulajdonban lévő épületek óvóhelyként történő használatát biztosító szabályozást hozna létre. Veszélyhelyzet esetén ugyanis a meglévő óvóhelyek mindössze lakosság 20 százalékának elrejtését biztosítják. Egy vegyi baleset esetén egy városban nem lehetne mindenkit biztonságba helyezni. A meglévő óvóhelyek a 20. század elején, főleg fegyveres konfliktusok elleni védelemre készültek, de ma inkább más jellegű veszélyek ellen kell védelmet nyújtani az embereknek. A koncepció külföldi példát is hoz: Svájcban például a lakosság 95 százalékát biztonságba lehet helyezni baj esetén.

A koncepció készítői a polgári védelemről szóló törvényt is módosítanák. A védelmi kötelezettséget a mindenkori nyugdíjkorhatárra emelve egységesítenék. Meg kellene szervezni a 22-27 éves korúak közül, személyes részvétellel a köteles polgári védelmet és fejleszteni kellene az önkéntes polgári védelmi szervezeteket is. Az elképzelés szerint erkölcsi és anyagi eszközökkel is ösztönözni kell a polgári védelemben való személyes részvételt.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!