Helyi közélet

2014.12.22. 16:13

Az ok: vallás és hagyomány

Nyíregyháza - Az ünnepi menü elmaradhatatlan fogása a halászlé.

Nyíregyháza - Az ünnepi menü elmaradhatatlan fogása a halászlé.A karácsonyi asztalról a legtöbb helyen nem hiányozhat a hal. Ennek egyik magyarázata, hogy amikor Jézus az apostolokat az emberek halászaivá tette, a hal egyúttal a megtért és megkeresztelt ember szimbóluma is lett. A hal motívum a kereszt mellett az egyik legfontosabb jelentésű, mivel nemcsak a feltámadt Krisztusban való hitet jelképezi, hanem mindazokat, akik követik Krisztust. A karácsonyi halevés magyarázata a néphagyományban is megtalálható. A hal az új esztendőben gyors haladásra serkenti az ünnepi asztalt körülülő családot, a halpikkelyek pedig bőséget ígérnek a ház népének a következő esztendőre.

A karácsonyi halevés szokása valamennyi európai keresztény országban elterjedt. Nálunk és a lengyeleknél a karácsony elmaradhatatlan fogása a halleves. Oroszországban a lazaccal és kaviárral töltött palacsinta, a blini, a németeknél a pirítóssal tálalt kaviár, a svédeknél a lutfisk nem hiányozhat az ünnepi menüből. Érdekes, hogy a böjtös ételnek számító hal karácsonyi fogyasztása inkább városi hagyomány, és eredete visszavezethető a zsidók péntek esti ünnepi vacsoráján fogyasztott halételre. Igaz akkoriban a hal még afrodiziákumnak számított, tekintettel arra, hogy a pénteket Vénusznak, a szerelem bolygója napjának tulajdonították.

Pontypörkölt

1 kiló pontyfilét beirdalunk, majd 3 centi széles darabokra felszeleteljük, kissé megsózzuk és felhasználásig félretesszük. Zsírban finomra vágott vöröshagymát aranysárgára pirítunk, a tűzről lehúzva meghintjük pirospaprikával. Egy csészében egy evőkanálnyi halászlésűrítményt ugyanannyi vízzel elkeverünk és ezzel felengedjük, majd zsírjára visszapirítjuk. Ezután beleteszünk egy-két karikára vágott zöldpaprikát, enyhén megsózzuk és félpuhára pároljuk. Hozzáadunk egy-két felszeletelt paradicsomot és az előkészített halhúst. Meglocsoljuk egy deci vörösborral és letakarva, mérsékelt tűzön készre pároljuk. Vajas tört krumplival tálaljuk.

-KM-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában