Nyírbátor hírei

2017.10.07. 19:58

Megelevenedtek a száz év nyírbátori sportsikerei

Nyírbátor - Korábbi válogatott sportolók is megtisztelték jelenlétükkel a hagyományokhoz méltó ünnepséget.

Nyírbátor - Korábbi válogatott sportolók is megtisztelték jelenlétükkel a hagyományokhoz méltó ünnepséget.

A száz év örökségéhez, a város sport múltjához és jelenéhez méltó ünnepséggel zárták el a centenáriumi sportévet Nyírbátorban. Merthogy a képviselőtestület döntése értelmében 2017 a sport éve volt a dinamikusan fejlődő nyírségi kisvárosban.

Maga a programsorozat április 28-án, a sportkiállítás megnyitójával indult, és Máté Antal polgármester az ünnepi beszédében is utalt rá, hogy legalább húsz, de inkább harminc olyan sporteseményen vett részt, amely része volt ennek a sorozatnak.

A kiállításon külön-külön falon is megemlékeztek a bátori sportélet leghíresebb alakjairól, a világbajnoki ezüstérmes kézilabdázóról, Iváncsik Mihályról, a kétszeres olimpikon súlyemelőről, Oláh Béláról, a sprinterként az atlétikai válogatottságig jutó Hrács Piroskáról vagy a középtávfutásban magyar bajnoki címet szerző Todorán Erzsébetről. Ők kivétel nélkül el is jöttek az ünnepségre, de említhetnénk még a karatemester Furkó Kálmán vagy a nagy Magyarország első súlyvető bajnokának, Kirchhofer Kálmánnak a nevét, aki a centenáriumi ünnepség előtti napon kapott díszsírhelyet a szülővárosában.

Úgyhogy gazdag a nyírbátori sportmúlt, és ezt rendezte kötet alá Szabó László. Amiről a nyugdíjas pedagógus nem tud, az meg sem történt a sportban, méltán kapta a centenáriumra írt könyve a Nagy idők tanúja címet. Laci bácsi nemcsak ápolja a múltat, hanem a sikerekért is sokat tett, hiszen nyírvasvári testnevelőként ő volt Hrács Piroska vagy éppen Oláh Béla felfedezője, kézilabdázóként pedig Iváncsik Mihály karrierjét is egyengette.

A jelen sikereiről mostanában leginkább az asztaliteniszezők gondoskodnak, így övék volt a kiváltság. hogy bemutatót tartsanak az ünnepség helyszínén, a Kulturális Központ színpadján. És Nyírbátorból indult asztaliteniszezőé lett a százéves jubileum alkalmából első alkalommal, és innentől kezdve évente odaítélendő centenáriumi sport érdemérem is, amelyet ezúttal Majoros Bence kapott. A 20 éves válogatott játékos jelenleg a német Borussia Dortmund alkalmazásában áll, a kemény edzések és a versenydömping miatt személyesen nem lehetett jelen, de a technika vívmányainak köszönhetően élőképpel köszönhette meg mindazoknak az elismerést, akik a legtöbbet tették érte.

„Nyírbátort a kultúra városaként szokás jellemezni, de egyre inkább sportváros is vagyunk” – mondta ünnepi beszédében Máté Antal. Amit szombaton délután láttunk, az alapján kétségtelen, hogy ez így is van.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!