Nyírbátor hírei

2018.02.14. 15:46

Milliárdos bátori fejlesztés

Nyírbátor - Bővítik és fejlesztik az ipari parkot, összekötik a kerékpárutakat a városban.

Nyírbátor - Bővítik és fejlesztik az ipari parkot, összekötik a kerékpárutakat a városban.

– A Terület- és Településfejlesztési Operatív program (TOP) keretében három nyertes pályázatot jelenthetünk be, melyek révén csaknem 1,4 milliárd forint értékű beruházás kezdődik Nyírbátorban – közölte Rákossy Balázs a bátori ipari park előtt tartott szerdai sajtótájékoztatóján.

A Nemzetgazdasági Minisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára elmondta, a 2014-2020 közötti fejlesztési időszakban az egyik legfontosabb társadalompolitikai cél a fejlesztési forrásokkal megerősíteni a vidéket, a helyben maradást és a boldogulást elősegíteni.

– Ennek lényeges eszköze a TOP, mely megközelítőleg 1300 milliárd forint összegben tesz lehetővé gazdaságfejlesztési célú beruházásokat – hangsúlyozta az államtitkár, hozzátéve: a kormány fontosnak tartja a gazdaság versenyképességének az erősítését, s ebben a keretben is fontos, hogy az uniós források több mint 60 százalékát ilyen célra kívánják felhasználni.

Erősíteni a gazdaságot

– A három nyertes nyírbátori projekt is ebből a keretből ezt a cél szolgálja – folytatta Rákossy Balázs –, hiszen több mint egymilliárd forint fordítható az ipari park fejlesztésére és bővítésére, 275 millió forintos támogatással kerékpárutak épülnek, míg 80 millió forintot a helyi óvodák és bölcsődék bővítésére költenek. Összesen 1,4 milliárd forint érkezik a városba a gazdaság versenyképességének növelésére – hangsúlyozta az államtitkár.

– A kerékpárutak megteremtik a városban a biztonságos közlekedés feltételeit, s hozzájárulnak ahhoz, hogy a munkavállalók az iparterületeket, vállalkozások telephelyeit ezeken közelíthessék meg. Az óvodai és bölcsődei férőhelyek bővítése olyan gazdaság- és társadalompolitikai beruházásnak minősül, ami lehetővé teszi az édesanyák mihamarabbi visszatérését a munkaerőpiacra – tett kiegészítést két pályázathoz Rákossy Balázs.

– A beruházás eredményeként az ipari parkban megépítenek egy központi autóbusz-állomást, bővítik a közműveket, így az elektromos-, az ivóvíz- és szennyvízhálózatot, valamint kialakítanak egy utat, amely az ipari parkot köti össze az autópályához vezető úttal – közölte dr. Simon Mikós. A térségi országgyűlési képviselője a részletekről szólva elmondta: a kerékpárút-fejlesztés során a már meglévő és kiépített kerékpárutakat kötik össze, s a 4105-ös főút mellett épül kerékpárút Nyírgyulaj irányából, hogy az onnan érkezőket is bekössék a kerékpárút-hálózatba.

Kezdődik az útfejlesztés

– A megyei TOP-keret mintegy 90 milliárd forint, ez az országban a második legmagasabb forrás, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pedig ez a több mint egymilliárd forint a legnagyobb összeg, ami ipari park fejlesztésre fordítható – mondta a megyei közgyűlési elnöke. Seszták Oszkár hangsúlyozta, hogy az ittlévő cégeknek elsődleges igénye volt az útfejlesztés, ami közvetlen autópálya-kapcsolatot tesz lehetővé. Erre egy korábbi döntéssel már támogatást kapott a város, a közbeszerzés elhúzódása miatt tavaly még nem, de tavasszal már elkezdődhet a 4105-ös főútvonal rekonstrukciója – mondta.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!