Ezt írta a Kelet 70, 60, 50 és 40 éve – Szekérrel együtt lopott lovat egy szélhámos álügyvéd Nyíregyházán

„Nagy az érdeklődés a nyíregyházi Jókai téren megrendezett honvédelmi kiállításon” – adtuk hírül 1967-ben
„Nagy az érdeklődés a nyíregyházi Jókai téren megrendezett honvédelmi kiállításon” – adtuk hírül 1967-ben
Nyíregyháza – Szabolcs-Szatmár-Bereg – Előkaptuk az 1947-es, 1957-es, 1967-es és 1977-es június 12-i Kelet-Magyarországot, hogy nosztalgiázzunk kicsit.

Hetven éve írtuk

1947. június 14., szombat

Szabolcsiak érkeztek haza

Tegnap már a déli órákban ezres tömegek özönlöttek a nyíregyházi pályaudvar felé, délutánra egymás hegyén-hátán szorongtak az emberek a Záhony felől érkező hatalmas hadifogoly-szerelvényt várva. Mindenki várt valaki, mindenkinek az arcán örömmel vegyes szorongás tükröződött. Három óra után érkezett meg a szerelvény. Boldogan integető katonák álltak a vagonok ajtajában és örömkönnyeket hullatva integettek a várakozók. A Himnusz hangjai közben gördült be a vonat a pályaudvarra 1921 hadifogollyal. Az érkezők között 450 tiszti állományú és 24 nő volt. A foglyokat a Nemzeti Segély és a Vöröskereszt látta el élelemmel, az éppen rakodást végző tejüzem 120 liter tejet bocsátott a rendelkezésükre.

1947. június 15., vasárnap

Lovat lopott az álügyvéd

Egy fuvaros néhány nappal ezelőtt kiállt szekerével a nyíregyházi Búza térre, hogy munkát vállaljon. A délelőtti órákban megjelent a szekerénél egy magát ügyvédjelöltnek nevező fiatalember mint egy Vay Ádám utcai ügyvéd bojtárja. Azt a megbízást adta a fuvarosnak, hogy gyalogoljon el az ügyvéd lakására, ha ott nem találja, akkor a törvényszékre, kérjen előleget homokfuvarozásra, s míg távol lesz, az állítólagos ügyvédjelölt majd vigyáz a kocsira és a lóra. A fuvaros mit sem sejtve indult útnak, hosszas utánajárás után talált rá az ügyvédre, aki kijelentette, hogy semmiféle homokfuvarozásról nem tud. A fuvarost a Búza téren azzal fogadták társai, hogy a fiatalember már elhajtott a kocsival. A károsult feljelentése alapján elfogták L. Sándor 19 éves, rovott múltú, besenyődi lakost. Kihallgatása során kiderült, hogy a lopott lovat szekerestől Nyírjákóra hajtotta, ahol megvételre ajánlotta.

Hatvan éve írtuk

1957. június 13., csütörtök

Hatszáz méter mélységben

Hatszáz méter mélységben tör előre a fúrógép Sóstón. Éjjel-nappal megy a munka, naponta 60–70 métert haladnak, 1000–1100 méter mélységet kell elérni, hogy a keresett melegvíz-forrásra rátaláljanak. Beszélgettünk a fúrómesterrel, az ország egyik legjobb szakemberével. – A mélyfúrás első nehéz állomásán túl vagyunk. Ha valami különösebb akadályba nem ütközünk, a geológiai vizsgálatok alapján augusztusra befejezzük a fúrást. – Ezek szerint megtörténhet, hogy nyár végén a sóstói gyógy­vízben fürödhetünk? – Reméljük, ahhoz azonban az is szükséges, hogy addigra a fürdőmedence is elkészüljön.

1957. június 14., péntek

Gazdagodott a múzeum anyaga

Egy hatalmas salétromfőző üsttel gazdagodott a Jósa András megyei múzeum néprajzi anyaga. Az üst súlya négy mázsa, átmérője 128 centiméter. Tiszavasváriból került elő, a szakemberek megállapítása szerint a XVIII. század végéről származik. Abban az időben a megyében több helyen, így Tiszavasváriban is elterjedt foglalkozás volt a salétromfőzés. A szikes talaj felületén kivirágzott salétromot összeseperték, kifőzték, és Nagykállóba vagy Debrecenbe vitték puskaporgyártáshoz. A muzeológusok úgy tudják, hogy ehhez az üsthöz hasonló méretű igen kevés van, vagy egyáltalán nincs is.

Ötven éve írtuk

1967. június 14., szerda

Fehér aszfalt

Megszokott látvány ma már Nyíregyházán, de a nagyobb községekben is a „zebra”. A Városgazdálkodási Vállalat szakemberei igyekeztek segíteni a felfestéssel járó nehézségeken. A múlt évben kikísérletezték a sárga aszfaltot, az idén pedig elkészült a fehér változat is. Beszerezték a szükséges alapanyagokat készen arra, hogy esetleg „zebrákat” készítsenek belőle. Hogy ez milyen előnnyel járna? Minimum négy-öt évig nincs rá gond, nem kell festeni, felújítani.

Korszerűsítik a felüljárót

Mint ismeretes, villamosítják a Nyíregyháza–Záhony közötti vasútvonalat. A felsővezeték építése megköveteli, hogy korszerűsítsék a sóstói kisvasúti felüljárót. Kicserélik a tartóoszlopokat, az egész hidat egy kicsit szélesebbre építik. A korszerűsítés miatt csütörtökön szünetel a villamosforgalom az Erdei kitérő és Sóstógyógyfürdő között. Ez elsősorban azokat érinti érzékenyen, akik Balsa, Dombrád felé akarnak a kisvonattal utazni. Helyes, ha utazás előtt a közönség tájékozódik az információs szolgálattól.

Negyven éve írtuk

1977. június 12., vasárnap

Több benzin Nyírbogdányból

Az előirányzottnál másfélszer több autóbenzint gyártanak ebben a félévben Nyírbogdányban, a Tiszai Kőolajipari Vállalat gyáregységében. Ehhez a jobb hatásfok mellett az is hozzájárult, hogy Leninvárosból, az olefinműből több prilolízisbenzint kaptak. A belföldi piacon megnőtt a kereslet a különféle vazelinekre, ezért itt is növelték a termelést. A gyár több olyan speciális kőolajszármazékot állít elő, ami igen jó exportcikknek bizonyul.

KMNyírbátor.
SZON.HU


hirdetés