Hetente férfiakkal hadakozik

Tölgyes Dorottya hétről hétre a férfiak között is bizonyít
Tölgyes Dorottya hétről hétre a férfiak között is bizonyít - © Fotó: magánarchívum
Nyírbátor – A kezdetektől fiúkkal, férfiakkal edz, nem vették félvállról, nem nézték le.

Mint arról korábban beszámoltunk, az idei szezonban az NB I. helyett az NB II.-ben versenyez a Nyírbátori ASE. Az okokról Csekő Sándor szakosztályvezetőt kérdeztük.

– A saját nevelésű Molnár Dávidot fejlődése érdekében elengedtük az Extraligában induló Gödöllőhöz. Természetesen a szabály adta lehetőséggel élve nemzetközi versenyeken, a magyar bajnokságban és a különböző ranglista versenyeken továbbra is minket fog képviselni egyéniben, gyarapítva ezzel szakosztályunk ranglista pontjait.

– A kölcsönben nálunk játszó Terék Norbertet visszarendelte anyaegyesülete, így ő a BVSC színeiben indul a jövőben, ezért nem számíthatunk a játékára.

Ez az osztály a fejlődés záloga

Döntésünk egyik fő oka azonban az, hogy a saját nevelésű serdülő válogatott Tölgyes Dorottyának játéklehetőséget biztosítsunk. A versenyszabály értelmében NB III.-ig lehetséges vegyes csapat indulása, NB II.-től viszont már külön elnökségi engedélyt kell kérni és indokolt esetben ezt a lehetőséget megkapják az érintett játékosok. Úgy gondoljuk, ez az osztály magasabb színvonalat képvisel, mint a női NB I., nekünk pedig fontos, hogy Dorottya fejlődése töretlen legyen – magyarázta Csekő Sándor.

– Ritka, ám nem egyedi eset ez, van még pár lány, aki ebben az osztályban, férfiak között versenyez, Dorottyán kívül a két ifi válogatott, a szolnoki Nagypál Márta és a miskolci Menkő Veronika, valamint a serdülő válogatott békési Balogh Ágnes Kira. Az elmúlt évek nemzetközi szereplései számára is világossá tették, hogy eredmény csak nagyon magas színvonalú edzésmunkával érhető el. A serdülő leány nemzetközi élvonal játékszínvonala vetekszik a férfi NB II.-ével, vagy talán egy kicsivel meg is haladja azt, ezért kézenfekvő volt, hogy számára ez az osztály lehet a fejlődése záloga így teljes egyetértéssel vállalta a csapatbajnoki szereplést.

Egyenrangú partner

– Nagyon hálás vagyok a szakosztálynak, hogy megteremtette nekem ezt ehetőséget – veszi át a szót Tölgyes Dorottya.

– Mivel a nyírbátori ASE elsősorban férfi klub, ezért a kezdetektől férfiakkal, illetve fiúkkal edzek, így nem jelentett számomra problémát a férfias játék elsajátítása, egyébként is jellemző rám az erőteljesebb játék. Nem volt szokatlan férfiak ellen játszani, hiszen újonc koromban már egy fél szezont a férfi NB III.-ban töltöttem – mondta az ifjú tehetség.

– Az elmúlt évek hazai és nemzetközi eredményei már úgy gondolom, jelentettek a versenyzőtársak számára annyit, hogy semmiképpen nem vehették félvállról vagy nézhették le, inkább egy kíváncsi érdeklődés nyilvánulhatott meg bennük, hogy vajon mire képes egy felnőtt rutinos pingpongos ellen egy 14 éves lány- fűzte hozzá a szakosztályelnök.

– Az eddig eltelt hat forduló alatt tíz egyéni és két páros győzelmet aratott és már az első szett lejátszása után mindenki számára kiderült, hogy teljesen egyenrangú partnerként kell kezelni Dodót (Tölgyes Dorottya beceneve, a szerk.). Ha addig volt is valamilyen kétely a játéktudását illetően, ez nagyon gyorsan szertefoszlott. Itt talán idézni lehet megyénk egyik asztaliteniszező ikonjának, Király Csabának a véleményét aki még nem látta ez idáig őt játszani és miután lejátszotta ellene a mérkőzését azt mondta: „Nem gondolta volna, hogy ennyire jól kezeli a férfias, falsos pörgetéseket és hogy mind a fonák mind a tenyeres oldalon széles technikai repertoár van a birtokában. Az erőteljes játéka pedig teljesen felnőtt szintű, látszólag törékeny termete ellenére.” – büszkélkedett Csekő Sándor.

Már az Eb-re készülnek

– Első győzelmemet a Trio- Maxi Nyíregyháza színeiben játszó volt apagyi Kiss Zoltán ellen arattam, természetesen meg voltam illetődve, hiszen egy nagyon jó játékos állt az asztal túloldalán. Sikeremnek nagyon örültem és meggyőzött arról, hogy van keresni valóm ebben a mezőnyben. Nagyon feszes az augusztusban indult idei szezonom, hiszen a csapatbajnokin kívül indultam a Statisztika idénynyitó raglista versenyén, ahol sikerült az első helyen végeznem, szeptemberben Varasdon bronzérmes lettem csapatban a 18. Horvát Serdülő és Ifjúsági Nemzetközi Nyílt Bajnokságon, majd Szlovákiában szintén csapatban második helyezést értem el – sorolja Tölgyes Dorottya.

– De már készülünk a jövő évi ostravai utánpótlás Európa-bajnokságra, ahol mint az európai ranglista hetedik helyezettje kiemelt leszek az egyéni versenyek során és szeretnék a legjobb nyolc közé jutni, nagy bravúr lenne a legjobb négy között végezni, csapatban pedig akár az érem is összejöhet – fejezte ki reményét a nyírbátoriak reménysége.

BBNyírbátor.
SZON.HU


hirdetés