Őrizetben marad a szír elítélt – a kiutasítása végrehajtásáig

Nyírbátor – A Nyírbátori Járásbíróság 2019. január 22-én 60 nappal meghosszabbította A. H. elítélt idegenrendészeti őrizetét.

Az elítéltet a Szegedi Törvényszék 2018. szeptember 20-án terrorcselekmény és határzár tiltott átlépése miatt 5 év börtönbüntetésre és 10 év kiutasításra ítélte. A szabadságvesztésbe beszámította a közel 3 évi letartóztatást.

Az elítéltet 2019. január 19-én 40 hónap letöltését követően feltételes szabadságra bocsátották. Ténylegesen azonban nem szabadult, mert a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal a kiutasítás végrehajtása miatt 72 órára elrendelte az idegenrendészeti őrizetét, melyet a bíróság további 60 nappal meghosszabbított.

Az elítéltet előreláthatólag a Ciprusi Köztársaságba toloncolják ki, és Magyarországra 10 évig nem térhet vissza. A bíróság megállapította, hogy a hatóságnak a kiutazáshoz szükséges úti okmányok beszerzéséhez, a kitoloncolás megszervezéséhez további időre van szüksége, ugyanakkor az elkövetett bűncselekmény tárgyi súlyára tekintettel, továbbá a közrend és közbiztonság védelme érdekében indokolt az elítélt őrizetben tartása, mivel szabadlábon hagyása esetén a kiutasítás végrehajtását meghiúsítaná, ismeretlen helyre távozna.

A bíróság döntése ellen további jogorvoslatnak nincs helye.

– dr. Sörös László, sajtószóvivő –Nyírbátor.
SZON.HU


hirdetés