Tűz Nyírbátorban – Volt értelme gyakorlatozni

A polgármester szerint a katasztrófavédelem munkatársai remekül elvégezték a feladatukat
A polgármester szerint a katasztrófavédelem munkatársai remekül elvégezték a feladatukat - © Fotó: KM-Archív
Nyírbátor – Még egyszer leszögezném, mindenki a „helyén volt” – mondta Máté Antal.

A helyi ipari park egyik üzemében (Farmol) keletkezett tűzeset után Máté Antal polgármester lapunknak elmondta: természetes, hogy ilyenkor felvetődik az a kérdés, mennyire jelent az ipari park veszélyt a környéken élőkre.

– Több szempontból kell ezt a dolgot megközelíteni. Az tény, ha egy városban van vagy vannak ipari parkok, az azokban működő cégek növelik a kockázatát egy üzemi balesetnek, vagy ahogy esetünkben megtörtént, egy tűzesetnek. Ha egy gazdaság elkezd erősödni és növekedni, annak vannak hatásai, ezeket kezelni kell, az már más kérdés, hogy ez kinek a feladata.

– Több olyan gyár is működik a város területén, amely tűzvédelmi szempontból kiemelt kockázatúnak minősül, ide tartozik a Farmol, de a Coloplast és a Serioplast is. Éppen ezért a katasztrófavédelem megyei igazgatóságának ezt is figyelembe kellene vennie, illetve ehhez mérten kell a városunkban mozgósítható egységek, tűzoltók számát is alakítani. 2011 óta ugyanis növekedett a nyírbátori gyárak száma, ám ezzel párhuzamosan csökkent a katasztrófavédelem helyi eszköz- és személyi állománya – fogalmazott Máté Antal, majd igyekezett néhány, a tűzesettel kapcsolatos városi legendát szertefoszlatni.

Nem voltak veszélyben

– Tudomásom szerint a gyár épületén kívül, egy nyitott, körülbelül 250 négyzetméteres raktárban ütött ki a tűz. Ebben a raktárban háromféle anyagot tároltak: raklapokat, hulladékot és egy kis mennyiségű alapanyagot. A raktárépület túloldalán a földben megfelelő betonelemekkel védett gáztartályok vannak, ezeket a tűz veszélyeztette, éppen ezért a kivonuló tűzoltók első dolga ezek védelme volt – nyugtatta meg a kedélyeket Máté Antal, majd hozzátette: a kulcskérdés tehát az volt, hogy a tűz ne érje el a tartályokat, de szerencsére erről szó sem volt, köszönhetően a kivonuló tűzoltók szakszerű, gyors és precíz munkájának, s így sikerült komolyabb veszélyhelyzet nélkül elhárítani a tüzet.

– Fontosnak tartom megemlíteni, hogy az önkormányzat, a katasztrófavédelem és a helyi gyárak vezetői közös gyakorlatokat szoktak tartani, melyeken egy-egy esetleges vészhelyzetet szimulálunk. A Farmolnál is történt a közelmúltban ilyen, így a mostani „éles” kiérkezéskor a tűzoltók már tudták, mit és hol keressenek, hiszen kellő helyismerettel rendelkeztek – emelte ki a közös gyakorlatozások egyik előnyét Máté Antal.

– Még egyszer leszögezném, mindenki a „helyén volt”, a katasztrófavédelem jól végezte a feladatát, ahogy a rendőrség is jól biztosította a területet, nekünk pedig sikerült minden olyan környékbelit időben kitelepítenünk, akik komolyabb veszélybe kerülhettek volna.

TG


Nyírbátor - A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Igazgatója 2018. május 31-én a nyírbátori FAMOL Hungary Kft. felső küszöbértékű veszélyes üzem telephelyén bekövetkezett káreset felszámolása során tanúsított példaértékű helytállásáért elismerésben részesítette Fegyver Tamás...

Nyírbátor - Komoly riadalmat keltett a nyírbátori gyár hulladéktárolójában keletkezett tűz. „Mindenkit megkérünk, hogy sürgősen hagyja el az otthonát!” – hasított a levegőbe az ukáz egy ragyogó napsütéses csütörtökön. Ebédidőben a feketelevest ezután kanalazták: riadt emberek ezrei bolyongtak a n...Nyírbátor.
SZON.HU


hirdetés