Nyíregyháza hírei

2012.10.15. 14:48

Sikerre váltotta az akadályokat

Nyíregyháza - Szeptember 25-én a Nyíregyházi Főiskola Műszaki Alapozó és Gépgyártástechnológia Tanszékén Jubileumi Tudományos Ülés keretében köszöntötték a Tanszék részfoglalkozású egyetemi tanárát, Dr. Dr. h.c. Prof. h.c. mult. Dudás Illés, DSc Professzort 70. születésnapja alkalmából.

Nyíregyháza - Szeptember 25-én a Nyíregyházi Főiskola Műszaki Alapozó és Gépgyártástechnológia Tanszékén Jubileumi Tudományos Ülés keretében köszöntötték a Tanszék részfoglalkozású egyetemi tanárát, Dr. Dr. h.c. Prof. h.c. mult. Dudás Illés, DSc Professzort 70. születésnapja alkalmából.Dudás Illés neve a hazai és a nemzetközi tudományos életben egyaránt ismerősen cseng, nemcsak számtalan publikációja és könyve, hanem a világ legkülönbözőbb tájain tartott előadásai révén is. Az általa tervezett és fejlesztett gépek, s mindenek előtt a fő kutatási témájának számító csigahajtások az ipar sok területén fellelhetőek, a szabadalmai alapján legyártott eszközök rögtön hasznosításra találtak. Oktató, nevelő és kutató tevékenysége egyaránt hozzájárult a Műszaki és Mezőgazdasági Karon folyó képzés magas színvonalához, a gépgyártás-technológiai kutatások beindításához. Részt vett a kar akkreditálásában, kutatócsoportot hozott létre, melynek eredményeképp két új kutatási témában, a környezetbarát technológiák és a csavarfelületek területén értek el kimagasló eredményeket a tanszéken. Jelentős laborfejlesztés következett be az általa gondozott pályázatnak köszönhetően illetve az általa biztosított gépek, berendezések révén új tudományos iskola alapjait rakta le. A konferencián korábbi és jelenlegi doktoranduszai is beszámoltak kutatási tevékenységeikről. Az ünnepségen köszöntötte a főiskola rektora, a kar dékánja, a tanszék korábbi és jelenlegi vezetője, de a Miskolci Egyetemről és Nyírkarászból is voltak vendégek.

A Miskolcon élő Dudás professzor ma is büszke szabolcsi gyökereire, szívesen beszél szülőfalujáról, Nyírkarászról, és a kisvárdai gimnáziumi évekről. A munkásságáról szóló beszámolót is két nyírkarászi kép kivetítésével kezdte. Egyiken a szülői ház kertjének végében húzódó honfoglalás kori földvár, a másikon a gyermekkort szintén meghatározó görög katolikus templom képe látható. A még élő kapcsolatok ma is fontosak számomra, s minden két hétben  úgy járok haza, mintha ma is ott laknék – fogalmaz, s hozzáteszi, hogy különösen szívhez szólóak voltak számára rektor úr köszöntő szavai, aki beszédében azt mondta, hogy a szabolcs-szatmár-beregi ember nagyobb hittel, erősebb küldetéstudattal és felelősebb akarattal alakítja sorsát, felmutatva az ország peremvidékének törekvéseit is. A könyveim borítóira büszkén írom rá, hogy nyírkarászi születésű vagyok, s az öt kontinenst bejárva mindenütt hangsúlyoztam a szabolcsi származásomat – mondja. Munkaszeretetet, becsületet, hazaszeretetet és ennek megfelelő hozzáállást tápláltak belém a családban. Nyolcadik gyerekként megtapasztaltam, hogy csak akkor lehet kiemelkedni, ha valamit nagyon jól csinálunk. Ezt kívánom az egyetemi, főiskolai környezetemben, de a saját családomban a fiam, két leányom és a két kis unokám körében is érvényesíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!