Nyíregyháza hírei

2012.12.12. 17:13

3D-s kiállítás nyílt a Tarpán talált honfoglaló harcos tárgyaiból Nyíregyházán

Nyíregyháza, 2012. december 12., szerda (MTI) - A legmodernebb háromdimenziós technológia alkalmazásával dokumentálták a nyíregyházi Jósa András Múzeum régészei a nyáron Tarpán talált honfoglalás kori harcos tárgyait, amelyeket az elmúlt évek legszebb leleteit bemutató kiállítás keretében tekinthet meg a közönség a szabolcsi megyeszékhely múzeumában.

Nyíregyháza, 2012. december 12., szerda (MTI) - A legmodernebb háromdimenziós technológia alkalmazásával dokumentálták a nyíregyházi Jósa András Múzeum régészei a nyáron Tarpán talált honfoglalás kori harcos tárgyait, amelyeket az elmúlt évek legszebb leleteit bemutató kiállítás keretében tekinthet meg a közönség a szabolcsi megyeszékhely múzeumában.A temetkezésre - amely az utóbbi évtizedek egyik legjelentősebb honfoglalás kori leletegyüttesének számít Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében - idén júliusban bukkantak a szakemberek a magyar-ukrán határ mellett fekvő település határában. A sírhelyen egy előkelő férfi maradványait találták, akit arccal kelet felé fektetve tettek a sírba - mondta el Jakab Attila régész szerdán az MTI-nek.

A régészek az ásatás során megfigyelték, hogy a holttest lábaihoz rakták megnyúzott lovának bőrét az állat koponyájával és lábcsontjaival együtt. Ezek mellett került elő a két kengyel, a zabla, valamint a nyereg felerősítésére szolgáló hevedercsat. A holttest bal oldalán a szakemberek egy tegez maradványait bontották ki, amelyben több nyílhegy is volt.

A holttest jobb kézfejénél egy bizánci típusú, ezüstből készült, filigránnal és granulációval díszített gyűrűre bukkantak, a későbbi bontások során egy hasonló gyűrű került elő a bal kézfejnél is. Ruházatát négyszögletes aranyozott ezüst kaftánveretek díszítették, és ugyanilyen anyagból készültek az öv veretei.

Jakab Attila hozzátette: különösen jelentős dolognak számít, hogy igen jó állapotban maradt meg a férfi bőrből készült öve, emellett a mellkasi részen is sok szervesanyag-maradvány őrződött meg a föld alatt.

A különleges leletek helyzetét háromdimenziós képalkotó eljárásokkal dokumentálta a debreceni SziMe3D Kft. egy uniós kutatás-fejlesztési projekt keretében - közölte a szakember. A módszer lehetőséget teremtett a különösen sérülékeny szervesanyag-maradványok és a fémveretek helyzetének nagyon aprólékos rögzítésére, amely többek között minden korábbi módszernél pontosabb viseletrekonstrukciók megalkotását teszi majd lehetővé.

A szkennelt, 3D-s állományokból elkészült egy interaktív oktatóanyag is, amelyen keresztül az érdeklődők megnézhetik a leletegyüttes különböző eredeti helyzetben felszedett darabjait, valamint az egyes tárgyakról készült, 3D-ben körbeforgatható modelleket is.

A tárgyak az Üzenet - Ásatások-Leletek-Történetek című, az elmúlt évek legszebb leleteit bemutató kiállításon láthatóak a Jósa András Múzeumban 2013. február 15-ig. A tárlat keretében a tarpai leletek mellett látható egy Mérkről előkerült újkőkori, zsugorított helyzetben eltemetett ember csontváza, egy bronzkorban elrejtett kincslelet Újfehértóról, vagy az egykor Nyíregyháza-Oros környékén élt szarmata népesség sírjaiban előkerült ékszerek és fegyverek.

A múzeum szakembereinek nem titkolt célja az is, hogy ezzel a kiállítással kedvet csináljanak a 2013. január 7-én megnyíló, Megmentett Örökség - Kincsek Európa szívéből című, szintén időszakos kiállításnak. A tárlaton azt mutatják be, hogy az elmúlt másfél évtized folyamán a nagyberuházásokhoz kötődő feltárások országszerte milyen mértékben gazdagították a magyarországi régészeti örökségről alkotott képet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!