Nyíregyháza hírei

2012.12.03. 12:10

„Mindenkinek becsengettek!” - Gyermekzsivajjal telt meg a színház pódiuma

Második alkalommal rendezte meg a nyíregyházi Down Egyesület a „Mindenkinek becsengettek!” gálarendezvényt - a fogyatékkal élők világnapjához kapcsolódóan - szombaton a Móricz Zsigmond Színházban.

Második alkalommal rendezte meg a nyíregyházi Down Egyesület a „Mindenkinek becsengettek!” gálarendezvényt - a fogyatékkal élők világnapjához kapcsolódóan - szombaton a Móricz Zsigmond Színházban.Az egyesület oktatási programjában résztvevő nebulókon kívül (több mint 300 sajátos nevelési igényű, valamint egészséges gyermek) a gálán részt vettek az ő családjaik, valamint az őket tanító pedagógusok, így megtelt a színház gyermekzsivajjal.

A „Mindenkinek Becsengettek!” program nyíregyházi gáláján szerepeltek az abban résztvevő iskolák diákjai,  a  Móricz  Zsigmond  Színház  pedig  színes  programokkal  várt  kicsiket  és  nagyokat  egyaránt. A programban résztvevő lelkes ovisok és iskolások előadása előtt a színház Péter és a farkas című, gyermekeknek alkotott, zenés előadása biztosította a  tökéletes ráhangolódást, ezután következett a megnyitó, melyen Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke mondott köszöntőt, valamint Kisari Károly, a Down Egyesület elnöke adott át oklevelet a programban résztvevő intézmények részére. A gyermekműsorok után Czakó Éva Lilla ördögbotozása varázsolt el kicsiket és nagyobbakat, a háziasszony pedig idén is Bocskai Magda volt. A gála végén értékes tombolaajándékok várták gazdáikat.

Magyarországon és Ukrajnában egyszerre ér véget a Nyíregyházáról induló „Mindenkinek becsengettek!” elnevezésű integrációs oktatási program a Magyarország-Szlovákia-Románia-Ukrajna ENPI Határon Átnyúló Együttműködési Program keretén belül.  A határmenti régiók együttműködésének keretében két civil szervezet: a magyarországi Down Egyesület, és az ukrán Transcarpathian Regional Center of Complex Rehabilitation “Path of Life” fogott össze annak érdekében, hogy megváltoztassák a fogyatékosokról és a közoktatásról eddig kialakult képet.

A nyíregyházi Gála után a „Mindenkinek becsengettek!” program következő állomása az Ungvári Különleges gyermeknap, melyre 2012. december 8-án a helyi kulturális központban, a PADIUN-ban kerül sor!

A „Mindenkinek becsengettek!”  programról

A program célja a fogyatékosok elfogadásának segítése, társadalmi beilleszkedésük könnyebbé tétele. Egyúttal lehetőség biztosítása a város iskoláinak, óvodáinak tapasztalatszerzésre, módszereik tesztelésére. Valamint lehetőséget adunk többségi iskolákban tanuló gyerekek toleranciaképességének fejlesztésére.

A program menete: Középsúlyos szellemi fogyatékos gyerekeket viszünk be iskolai közösségekbe heti 1-2 alkalommal 7-8 héten át gyógypedagógus kíséretében. Az együtt eltöltött idő alatt valamilyen közös produktumot hoznak létre a gyerekek (tánc, műsor, rajz, egyéb alkotás…) amelyet a Down Egyesület által szervezett gála-rendezvényen  (2012. december 1-jén) bemutathatnak, kiállíthatnak.

*A programban résztvevő nyíregyházi iskolák:

·     Szent Imre Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium

·     Móra Ferenc Általános Iskola

·     NYF Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium

·     Búzaszem Nyugati Óvoda

·     NYF Apáczai Csere János Gyakorló Általános Iskola

·     Göllesz Viktor Speciális Szakiskola, Általános Iskola és EGYMI

·     Bárczi Gusztáv Általános Iskola és EGYMI

·     Szent Miklós Görög Katolikus Óvoda

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!