Nyíregyháza hírei

2012.12.11. 09:53

Fődíjat ért Gödöllő főtere

Nyíregyháza - A Városközpont megújítása kategóriában első helyezést ért el a nyíregyházi cég.

Nyíregyháza - A Városközpont megújítása kategóriában első helyezést ért el a nyíregyházi cég.Rangos szakmai elismerésben részesült a nyíregyházi székhelyű Art Vital Kft., amely együttműködve a Plan-Net.hu Építőipari Mérnöki Hálózati Klaszter további tagjaival, Pest megye önkormányzatának 2012. évi Kulturált Települési Környezeti Díj pályázatán ért el komoly sikert. A „Városközpont megújítása” kategóriában Gödöllő városközpontjának megújításáért díjazásban részesült, Százhalombatta városával megosztott első helyezést ért el. Az átadási ceremónia helyszíne a budapesti megyeháza díszterme volt, ahol a megyenapi és sportkarácsonyi ünnepségen olimpikonok is emelték a rendezvény nívóját.

– Cégünk, az Art Vital Kft. még 2008 márciusában egy meghívásos tervpályázaton nyerte el a Gödöllő város főterének minősülő „Szabadság tér alatt létesítendő mélygarázs és a felszínen kialakítandó városi tér” megvalósításához szükséges tervek elkészítésének jogát. Az elkészült tervekkel több más projektelemmel egyetemben Gödöllő városa sikerrel pályázott „Funkcióbővítő városközpont rehabilitáció” témában, így válhatott a tér teljes megújulásának lehetősége valósággá – említette Végh József ügyvezető, aki egyúttal okleveles építészmérnök, városépítési szakmérnök és vezető tervező.

Jó minőségben, határidőre

A kivitelezés ütemezését befolyásolta az a tény, hogy a magyar európai uniós elnökség egyik meghatározó helyszíne a főtér közelében elhelyezkedő gödöllői Grassalkovich-kastély lett. Emiatt az uniós elnökség kezdetére, 2011 januárjára be kellett fejeződniük a munkáknak.

– A kivitelezés mindössze öt hónapos időtartama alatt folyamatos tervezési művezetést látott el a helyszínen a cégünk, és ennek meg is lett az eredménye – nyugtázta Végh József. – A tér jó minőségben készült el a határidőre – számos kreatív ötlettel, vízfelületekkel, megújult domináns zöldfelületekkel, a területen felbontott, majd újra értelmezve szinte teljes mennyiségben visszaépített természetes kő felhasználásával. Az uniós elnökség helyszínének is méltó hátteréül szolgált. A tervezett mélygarázs egy későbbi fejlesztési ütem tárgya lehet, viszont az erre irányuló koncepciót az alkalmazott műszaki megoldások már figyelembe vették, és elkészültek az ehhez szükséges közműkiváltások is.

A megvalósult terv a nyíregyházi tervezők, Végh József és Kovács Rita építész-városépítészek, Márton Péter és Czernyinyák Attila tájépítészek munkáját dicséri, és jó alapul szolgált az azóta már megvalósult, hasonlóan nagy léptékű nyírbátori várostörténeti sétány és a monori városközpont-rekonstrukció megvalósulására irányuló megbízások elnyeréséhez.

Kiemelt jelentőségű projekt

A megvalósulás küszöbéhez érkezett a kállósemjéni kiemelt turisztikai jelentőségű Kállay-projekt, valamint pályázati elbírálásra vár a mátészalkai történelmi főutca megújításának szintén az Art Vital Kft. által készített programja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!