Nyíregyháza hírei

2013.01.29. 13:35

Járdányi erő a hó eltakarításához

Nyíregyháza - Az ingatlan tulajdonosa vagy használója köteles a járdaszakaszról és környékének tisztításáról gondoskodni.

Nyíregyháza - Az ingatlan tulajdonosa vagy használója köteles a járdaszakaszról és környékének tisztításáról gondoskodni. Meglehetősen paprikás hangulatban kereste fel szerkesztőségünket hűséges előfizetőnk, Molnár Ágnes. Még a hatása alatt állt az átélt élménynek: gyanútlan sétált az utcán, amikor egy társasház tetejéről a nyakába zúdult egy jelentős tömeg. A fehér csomag váratlan kézbesítésének nem örült, legszívesebben visszaküldte volna a feladónak. Nem tudta, hogy kihez forduljon panasszal, és hogy ilyenkor mi a teendő, ezért választotta a Kelet-Magyarországot.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának illetékesétől megtudtuk, hogy valójában kit terhel a felelősség. Ilyenkor összefagyott , az ereszcsatornákról jég eshet a járókelőkre, a járdák és egyéb közlekedők síkossá válhatnak. A síkosság mellett a betakarhatja a járdaszegélyt és egyéb tereptárgyakat (gödrök, buckák), ami további veszélyforrásokat jelenthet. Éppen ezért a közlekedés során különösen kell figyelni mind a gépjárművezetőknek, mind a gyalogosan közlekedőknek a havas, jeges, csúszós útviszonyokra. A lefagyott tárgyak nehezebben, vagy egyáltalán nem mozdíthatóak, ehhez társul a csúszásveszély. A vizes kézzel megfogott fémfelületek hozzáfagyhatnak a bőrünkhöz, azok égéshez hasonló sérüléseket okozhatnak.

Az ingatlanok, üzletek, vendéglátóipari egységek, elárusítóhelyek és társasházak előtt lévő járdaszakaszok (az ingatlan és az úttest közötti valamennyi járdaszakasz) folyamatos tisztán tartásáról, a eltakarításáról, a síkos járdaszakasz (járda hiányában egy méter széles területsáv) hintéséről, sózásáról a tulajdonos/használó köteles gondoskodni.

Az ingatlan tulajdonosa vagy használója köteles a járdaszakasz melletti átereszeknek, árkoknak, csatornanyílásoknak tól, jégtől és más lefolyást gátló egyéb anyagtól való megtisztításáról gondoskodni, valamint a veszélyes, lelógó jégcsapokra (táblával, felirattal) hívja fel a járókelők figyelmét, hívjon segítséget a jégcsapok biztonságos eltávolításához. Molnár Ágnes üzeni mindenkinek, hogy nyitott szemmel közlekedjenek, mert sosem lehet tudni, hogy alulról és felülről milyen váratlan veszélyek leselkednek a járókelőkre.

KM–LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!