Nyíregyháza hírei

2013.01.25. 12:33

Jogerősen is felfüggesztett börtönre ítélték a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. korábbi vezérigazgatóját

Nyíregyháza, 2013. január 25., péntek (MTI) - Helybenhagyta a Sóstó-Győrgyfürdők Zrt. korábbi vezérigazgatójára hűtlen kezelés miatt kiszabott egy év - végrehajtásában két év próbaidőre felfüggesztett - börtönbüntetést pénteken a Nyíregyházi Törvényszék. Az ítélet jogerős.

Nyíregyháza, 2013. január 25., péntek (MTI) - Helybenhagyta a Sóstó-Győrgyfürdők Zrt. korábbi vezérigazgatójára hűtlen kezelés miatt kiszabott egy év - végrehajtásában két év próbaidőre felfüggesztett - börtönbüntetést pénteken a Nyíregyházi Törvényszék. Az ítélet jogerős.Belus Tamást és társát, Bodnár Jánost 2012 júliusában marasztalta el a Nyíregyházi Városi Bíróság. Az ítélet ellen mindkét vádlott fellebbezett, de Bodnár János később visszavonta beadványát, így vele szemben első fokon jogerőre emelkedett az orgazdaság bűntette miatt kiszabott 210 ezer forintos pénzbüntetés.

A bíróság által megállapított tényállás szerint Belus Tamás az önkormányzati tulajdonban lévő zrt. nevében 2005. március 10-én kontrolling-monitoring rendszer kifejlesztésére három vállalkozási szerződést kötött a Bodnár János által képviselt, szintén a helyhatóság tulajdonában álló informatikai céggel, a Nyíregyházi Informatika (Nyírinfo) Kht.-vel. Az első és a második szerződésben megjelölt tevékenységet a kht. műszakilag teljesítette, a harmadik szerződésben megjelölt beüzemelés, a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. munkatársainak oktatása, a rendszer üzembe helyezését követő hangolás és értékelés azonban a gyanú szerint nem valósult meg.

A vádhatóság álláspontjától eltérően az első fokú bíróság azt állapította meg, hogy a vállalkozói díj 50 százalékát jogosulatlanul – teljesítés nélkül – számlázta ki és kapta meg a kht. a részvénytársaságtól. Mint az az ítélet indoklásában olvasható, a megkötött vállalkozási szerződés alapján a díj felére külön átadás-átvétel és teljes teljesítés nélkül is jogosult volt a Nyírinfo.

Belus Tamás azzal, hogy a teljesítéssel nem fedezett díj kiutalásáról rendelkezett, megközelítőleg 7 millió forint hátrányt okozott a részvénytársaságnak - áll a városi bíróság ítéletében. Az ügyben 2009-ben tett feljelentést két Fidesz-KDNP-s önkormányzati képviselő. Az eljárás során Belus Tamás és Bodnár János is vallomást tett, de mindketten tagadták a bűncselekmény elkövetését.

Belus Tamás és védője az ítélet ellen fellebbezést nyújtott be felmentés, az ítélet hatályon kívül helyezése, enyhítés miatt, illetve kérték a vádlott előzetes mentesítését is. A törvényszék Horváth Géza bíró vezette büntetőtanácsa a védelem fellebbezését elutasította és az első fokon meghozott határozatot hagyta helyben. Az indoklás szerint a Nyíregyházi Városi Bíróság a szerteágazó, politikai felhangoktól sem mentes ügyet kellő mértékben felderítette, túlnyomórészt megalapozott tényállást állapított meg, az eljárás során hibát nem vétett. A törvényszék ugyanakkor kisebb kiegészítéseket és helyesbítéseket tett a tényállásban - közölte Horváth Géza.

A bíróság álláspontja szerint az el nem végzett munka kifizetéséről az elsőrendű vádlott akkor intézkedhetett volna - nem szegve meg vagyonkezelői megbízását -, ha a városi önkormányzat testülete írásban felhatalmazta volna. "Ennek hiányában a vádlott a vagyonkezelői kötelezettségét megsértette, így az elsőfokú ítéletben megjelölt hátrány kétséget kizáróan bekövetkezett, a cselekmény ezért a jogszabálynak megfelelően hűtlen kezelés bűntettének minősül" - mondta a tanácsvezető bíró.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!