Nyíregyháza hírei

2013.01.29. 12:45

Sikerült kiegyenesedni

Biri - Szeretnének olyan beruházásokat végrehajtani, amivel munkahelyeket teremtenének.

Biri - Szeretnének olyan beruházásokat végrehajtani, amivel munkahelyeket teremtenének.Nem volt irigylésre méltó helyzetben Biri polgármestere, Almási Katalin akkor, amikor 2009-ben átvette a település irányítását, hiszen 100 milliós hiány tátongott a költségvetésben. Ennek ellenére Biri évről évre szépen halad előre: miközben törlesztik tartozásaikat sikeres beruházásokat hajtanak végre.

Hogyan tudta kiegyenesíteni a költségvetést?

Almási Katalin: Nagyon nagy siker az, hogy az adótartozásokat be tudtuk hajtani, továbbá azt is érdemesnek tartom kiemelni, hogy a képviselő-testület tiszteletdíj nélkül végzi a dolgát, és én is társadalmi munkában vagyok polgármester. Komoly összeget takarítunk meg azzal, hogy az önkormányzati erdőből nyert fával tüzelünk a hivatalban, azzal a fával, amit a közcélú foglalkoztatottak vágnak ki. Az iskolánkat nem az önkormányzat tartja fent, hanem egy magánvállalkozás működteti már révek óta. Az intézmény egy bölcsődét, óvodát, általános és középiskolát is magában foglal, így ez nagy terhet vesz le az önkormányzat válláról.

A takarékoskodás mellett sikerült fejleszteniük?

Almási Katalin: Első feladatomnak a falukép javítását tartottam, ezért leaszfaltoztuk a temetőt és minden egyes belterületi utunkat, zárt buszmegállókat létesítettünk. A teleház egy LEADER-pályázat révén egy külső rekonstrukción esett át, a belső teret pedig 2,5 millió forint önerő felhasználásával újítottuk meg. 2010-ben a sportöltözőt átalakítottuk és a sportpályát rendbetettük, mellé egy vizes blokkot építettünk. A focipályán nem csak sporteseményeket, hanem különféle rendezvényeket is tartunk, jövőben szeretnénk itt egy nagyobb részt le térkövezni és egy szabadtéri színpadot is felállítani. A könyvtárat 8,5 millió forintból különféle digitális eszközökkel szereltük fel, mert láttuk, hogy a teleház, ahol internetezni lehet, teljes kihasználtsággal működött. Építettünk egy tájházat, azt is egy LEADER-pályázat jóvoltából, ebben az épületben Biri értékeit foglaljuk keretbe, büszkén állíthatom, hogy népszerű a kezdeményezés.

Melyek a hosszabb távú célok?

Almási Katalin: Szeretnénk felújítani a polgármesteri hivatalt és az egészségházunkat, a közigazgatásilag hozzánk tartozó Táncsicstelepen pedig egy kisebb vízműtelep kialakítását tervezzük. Reméljük, hogy ezekre tudunk majd pályázni, mert hitelt semmiképpen sem akarunk felvenni. Egy Nagykállót és Birit összekötő kerékpárutat is megépítenénk, továbbá egy piac létrehozásán is gondolkozunk, illetve olyan beruházásokban, amivel munkahelyet teremtünk, hisz a munkanélküliség minket is sújt.

Hogyan alakul a foglalkoztatás a településen?

Almási Katalin: Sajnos kevés vállalkozás működik nálunk, van egy nagyobb iparűzési és gépjármű adót befizető teherfuvarozó cég, de igazából ez minden. A balkányi görög katolikusok által működtetett házi segítségnyújtásban 22 birisi asszony dolgozik, illetve éves szinten 100 közmunkást tudunk foglalkoztatni, jelenleg pedig 17 közfoglalkoztatottunk van.

A 2013-as év komoly változásokat hozott az önkormányzatok, így az önök életében is.

Almási Katalin: A nagykállói járási hivatalba adtunk egy gyámügyest, a feladattal adtuk a dolgozót is. A járások megalakulását az itteniek jól fogadták. A hivatalunkba több formanyomtatványt is átküldtek a járási hivatalból, hogy azért se kelljen a birisieknek beutazni Nagykállóba. Hamarosan egy ügysegéd áll majd munkába a településen, ezáltal is segítve a járás munkáját. Geszteréd már megkeresett bennünket a közös önkormányzati hivatal létrehozásának ügyében, körültekintően járunk el a dologban, február 28-ig viszont döntést kell hoznunk az ügyben.

Tarnavölgyi Gergely

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!