Nyíregyháza hírei

2013.02.14. 10:01

A költségvetésről is döntenek ma

Közgyűlést tart ma délelőtt a nyíregyházi képviselő-testület, a meghívó szerint 24 napirendi pont nyílt, 5 pedig zárt ülésen kerül a képviselők elé, akik többek között az idei költségvetésről is döntenek.

Közgyűlést tart ma délelőtt a nyíregyházi képviselő-testület, a meghívó szerint 24 napirendi pont nyílt, 5 pedig zárt ülésen kerül a képviselők elé, akik többek között az idei költségvetésről is döntenek.12:54: Nagy László arról beszélt, hogy a költségvetés tervezésekor más metódusokat kellett alkalmazni, mint korábban, hiszen számos feladat elkerült az önkormányzattól, mások pedig érkeztek, ezért nehéz összehasonlítani a korábbi büdzsékkel. Elmondta: nem fogadják el a költségvetést. Dr. Tirpák György (Fidesz) azt mondta, a szocialista képviselők hozzászólásait hallgatva két szó jutott eszébe: az amnézia és a populizmus. Szerinte az ellenzéknek el kellene ismerni a városvezetés munkáját.

A testület 15 igen, 4 nem és 2 tartózkodás mellett elfogadta a költségvetést.


12:34: Szilvási István (Fidesz) azt mondta, az elmúlt két évben olyan teljesítményt ért el a város, amit a világ elé kell tárni. - A NYÍRVV tavaly és tavalyelőtt is minden rendelkezésre álló lehetőséget kihasznált arra, hogy a közfoglalkoztatottak száma nőjön - mondta el Bocskai Péter, a társaság ügyvezetője. Az Ózón panzióban most is folyik tanulóképzés, ellátja a tanműhely-funkcióját - válaszolt egy korábbi kérdésre. A város több pontján is tervezik termelői piac kialalítását, így pl. Sóstóhegyen, Borbányán, Oroson és az Érkertben is - mondta és hozzátette: az úthálózatban jelentős változás lesz érzékelhető ebben az évben.

Halkóné dr. Rudolf Éva (Fidesz) gratulált a költségvetéshez, és elmondta: örömmel látta, hogy az önszerveződő közösségek támogatása 50 százalékkal emelkedett. Mikó Dániel (MSZP) kérdéséhez kapcsolódva elmondta, a krematórium megépítése fontos feladat, de a hely kijelölése csak a lakosság bevonásával lehetséges. Tormássi Géza (Fidesz) azt mondta, városstratégiai szempontból komoly előrelépés várható ebben az évben, hiszen városüzemeltetési feladatokra 2,8 milliárd forintot fordíthat az önkormányzat, útfelújításra közel 800 millió forint áll a rendelkezésre, a zöldfelületekre a korábbi összeg duplája fordítható. Vass Zoltán is az úthálózat felújításának fontosságáról beszélt. Elmondta: Nyíregyházán a 262 kilométer szilárd burkolatú út mellett 308 kilométer azon utak hossza, mely csak útalappal rendelkezik, vagy még azzal sem.

A képviselő hozzátette: nem szavazzák meg a költségvetést. Mikó Dániel azt mondta, örül annak, hogy városfejlesztési feladatokra több forrás jut, mint korábban - ráfér a városra, tette hozzá. Jeszenszki András arról beszélt, hogy a sikerpropagandát a tények némiképp árnyalják. - Nyíregyházán is nő a munkanélküliek száma, az érintettek számára pedig a szociális ellátás vagy a közfoglalkoztatás lehet a segítség. - Az előző városvezetés több pénzt fordított erre a célra, 2010-ben több, mint 600 városlakó vehetett részt a programban. Panelprogramra 15 millió forint van betervezve - ez a program halála, hiszen országosan már nem írnak ki új pályázatot - mondta. - Ami korábban jó volt, azt továbbvisszük, ami rossz, azt pedig megszüntetjük - mondta dr. Kovács Ferenc polgármester, aki szerint nem korrekt egy-egy elemet kiemelni.

Lipták Lajos (Fidesz) úgy fogalmazott: ez nem a kívánságok, hanem a lehetőségek költségvetése. - Az elmúlt két évben szükségállapot-szerű viszonyok uralkodtak, de a város kilábalt az adósságcsapdából, ez pedig látszik a tervezeten. Két évvel ezelőtt elindultunk egy új úton, ennek a folytatása ez a költségvetés - mondta. Petneházy Attila (Fidesz) azt mondta, a költségvetés tárgyalása is példa arra, hogy ugyanazt a számot többféleképpen is lehet értelmezni.


11:44: A költségvetésről tárgyalnak a képviselők, a büdzsé tervezetét minden bizottság elfogadásra javasolta.

- Működési hiány nélkül nyújtjuk be a tervezetet, ami azt bizonyítja, hogy sikerült magunk mögött hagyni azt az adósságokkal terhelt időszakot, amivel 2010-ben kellett szembesülnünk - mondta a polgármester.

2013-ban jelentős változás, hogy az önkormányzat által korábban ellátott feladatok jelentős részét az állam közvetlenül biztosítja, a helyi önkormányzatok inkább a sajátosan helyi feladatok szervezését végzik. Ettől az évtől az államigazgatási feladat-és hatáskörök döntő többsége az államigazgatási szervekhez, a járási hivatalokhoz kerültek, az oktató-nevelő tevékenységet ellátó intézmények fenntartását a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ vette át.

A költségvetési tervezet szerint a 2013. évre javasolt költségvetés főösszege 35,5 milliárd forint, ami a 2012. évi eredeti előirányzathoz viszonyítva 3,8 milliárd forinttal kevesebb. Az idei büdzsében működési hiányt nem terveztek, a felhalmozási hiány összege 4 milliárd forint. Ha összevetjük az államhoz került bevételeket - illeték, bizonyos adófajták, stb. - és az államhoz került feladatokat, illetve ezek költségét, azt látjuk, hogy a kettő különbözete mínusz 127 millió forint.

Nagy László azt kérdezte, mi indokolja, hogy négyszeresére emelkedik a PR- és marketingkeret, és hogy miért kell 15 millió forinttal támogatni az Ózon panziót, Jeszenszki András arra volt kíváncsi, hogy hány ember közfoglalkoztatását teszi lehetővé az erre az évre közmunkára betervezett 221 millió forint. Póka Imre (független) azt mondta, nagyon fontos lenne az utak rendbetétele, és arról is beszélt, hogy a Tiszavasvári út felüljárón minél rövidebb időn belül meg kell oldani a kerékpárút kialakítását. Vass Zoltán azt kérdezte, miből származik az a 335 millió forint, ami telekértékesítésre van beírva, és arra is kíváncsi volt, hogy a 36-os és 38-as út összekötése hogy valósul meg.

Jászai Menyhért alpolgármester azt mondta, a 221 millió forint a közfoglalkoztatás önerejét jelenti, az összeg, amit az idén erre a célra használhatnak, az több, mint 600 millió forint, ebből 468 embernek tudnak munkát biztosítani. Kósa Tímea azt mondta, ha pl. Debrecen marketingköltségét vesszük figyelembe, a nyíregyházi a PR-költség emelése indokolt. Dr. Kovács Ferenc az útfelújításokkal kapcsolatosan azt mondta, a tavalyi 336, illetve az azt megelőző 407 millió forinttal szemben az idén 799 millió forintot fordít erre a célra a város, ami érzékelhető változásokat hoz majd. Kvancz József könyvvizsgáló képviselői kérdésre válaszolva elmondta: az államháztartási törvény szerint ebben az évben nem lehet működési hiánnyal elfogadni költségvetést.


10:44: A két közgyűlés közötti események kapcsán Vass Zoltán (Jobbik) azt kérdezte, az önkormányzati gazdasági társaságok esetében ki szabja meg a prémium-feltételeket, ki ellenőrzi, hogy ezek teljesültek-e és hogy ki hagyja jóvá a kifizetéseket. A képviselő arra is kíváncsi volt, hogy az utcanév változtatásnak mi a rendje és azt is megkérdezte, hogy a nyíregyházi polgármesteri hivatalra mikor teszik ki a székely zászlót.

Jeszenszki András (MSZP) azt kérdezte, a Művészeti Középiskola volt kollégiumában lévő eszközök mikor kerülnek át azokba a diákotthonokba, ahol az intézmény diákjait elhelyezték - erről lapunkban néhány héttel ezelőtt olvashattak. A másik kérdése az volt, hogy mi lesz a bezárt Benczúr iskola épületének sorsa?

Nagy László (MSZP) arra vár választ, hogy kik voltak annak a vizsgáló bizottságnak a tagjai, akik azt ellenőrizték, hogy rendben zajlott-e a Klebelsberg Intézményfenntartó Központhoz került eszközök, bútorok átadása.

Dr. Szemán Sándor címzetes főjegyző elmondta, négy utca nevének változtatása kapcsán fordult hozzá a Jobbik frakció, és azt kérték, nevezzék át azon utcákat, tereket, melyek a XX. század önkényuralmi rendszereihez köthető személy vagy kifejezés nevét viselik. Az önkormányzat további hat ilyet is talált, ezért állásfoglalást kértek a Magyar Tudományos Akadémiától. Ha ez megvan, a közgyűlés dönt az átnevezésről. A tényfeltáró bizottságot ő maga vezette, tagjai az ellenőrzési és az ellátási osztály vezetői, illetve az oktatási szakreferens voltak.

Dr. Kovács Ferenc elmondta: a cégek esetében a munkáltató a polgármester, az értékelést és a kifizetést is ő hagyta jóvá. Hozzátette: a cégek kiváló munkát végeztek tavaly. A székely zászló kitűzése kapcsán azt mondta, az nem kérdés, hogy szolidárisak vagyunk a határon túl élő magyarokkal, de azt végig kell gondolni, hogy a zászló kitűzésével mit akarunk elérni. Személy szerint támogatja, de erről még nem született döntés.

Kósa Tímea alpolgármester a Benczúr-iskoláról azt mondta, tárgyalások zajlanak egy potenciális hasznosítóval, szeretné, ha erről már a márciusi közgyűlésen tárgyalni tudnának. A volt Művészeti Kollégium eszközei kapcsán elhangzott: kihelyezésük folyamatban van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!