Nyíregyháza hírei

2013.02.11. 10:48

Ajánljuk adónkat – de kinek?

Évente felajánlhatjuk adónk 1 százalékát valamely civil szervezetnek, plusz 1 százalékot pedig egyházi célokra ajánlhatunk fel. A két felajánlás nem zárja ki egymást, egy adózási időszakban támogathatunk nonprofit szervezetet, és megsegíthetünk egy egyházat is.

Évente felajánlhatjuk adónk 1 százalékát valamely civil szervezetnek, plusz 1 százalékot pedig egyházi célokra ajánlhatunk fel. A két felajánlás nem zárja ki egymást, egy adózási időszakban támogathatunk nonprofit szervezetet, és megsegíthetünk egy egyházat is.A tavalyi évben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal kimutatása szerint több mint kétmillió magánszemély döntött úgy, hogy adója 1 százalékát jótékony célra ajánlja fel, ennek köszönhetően 12 milliárd forint körüli összegen osztozhat körülbelül 30 ezer szervezet. Az adózóknak körülbelül csak a fele él a lehetőséggel, emiatt másik tízmilliárd forint az államkasszában marad, pedig segíthetné ez is a daganatos gyermekeket, az otthontalan kutyákat, esetleg vehetnének rajta új mentőautót a koraszülött mentők.

Az adatokból kiderül, hogy a legsikeresebben az adó 1 százalékát az alapítványok, egyesületek gyűjtötték be. A megsegíthető szervezetek száma csökken: míg tavaly még 30.918 egyesület, alapítvány számára lehetett felajánlani az adó 1 százalékát, a NAV által 2013. január 14-én közzétett listán már csak 22.460 olyan civil szervezet szerepel, amely fogadhatja a 2012. évi adó 1 százalékát.

Szabolcs megyei alapítványokat, szervezeteket kérdezünk arról, mik a tapasztalataik: csökken, vagy nő a felajánlások száma.

"Sok kicsivel sokra mennénk!"

Az adózóknak mindössze fele rendelkezik az egy százalékáról, a többiek valamiért nem tartják fontosnak, hogy ilyen módon támogassák a civileket, ugyanakkor egyre erőteljesebb verseny zajlik a forrásokért. Vannak, akik százezreket, sőt, milliókat költenek az „egyszázalékos” hirdetésekre, döntően az adóbevallások időszakában, mások nem tudnak erre áldozni, így szinte láthatatlanok maradnak a potenciális támogatók előtt.

– Állami és önkormányzati támogatás nélkül, jószerivel pályázati forrásokból finanszírozzuk a működésünket – meséli Galyas József, a Volt Állami Gondozottak Országos Egyesülete (VÁGOE) elnöke. A tiszadobi székhelyű civil szervezet a jelenlegi és volt állami gondozott, illetve a hátrányos helyzetű, többségében roma fiatalok boldogulását, integrációját hivatott segíteni. – Mint egy falat kenyér, úgy kellenének az adó 1 százalékok, csakhogy azok, akikkel mi kapcsolatot tartunk még, illetve már nem adóznak...

A tiszadobi IKSZT házban működő Vadrózsa Tanodában tanórán kívüli fejlesztő foglalkozásokat tartunk, bel- és külföldi tapasztalatcserékre visszük a fiatalokat, ahol uniós ismereteket, idegen nyelvet tanulnak, új kultúrákkal ismerkednek meg. A nyíregyházi és a tiszadobi börtönben személyiségfejlesztéssel és képzéssel segítjük a szabadulás előtt állók reintegrációját. Ezek a programok legalább olyan hasznosak, mint amilyen költségesek. Sok kicsi 1 százalékkal bizony, sokra mennénk! – fogalmazott a VÁGOE elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!