Nyíregyháza hírei

2013.02.27. 07:44

Nyíregyháza utcanevei

Nyíregyháza - Huszonhat budapesti közterület kap új nevet, miután a Fővárosi Közgyűlésben a képviselők 21 igen és 3 nem szavazat mellett elfogadták Tarlós István főpolgármester előterjesztését. A közterületek elnevezésének elképzeléséről a Magyar Tudományos Akadémia ajánlása alapján fognak dönteni, így előfordulhat Nyíregyházán is, hogy egy utca új nevet kap.

Nyíregyháza - Huszonhat budapesti közterület kap új nevet, miután a Fővárosi Közgyűlésben a képviselők 21 igen és 3 nem szavazat mellett elfogadták Tarlós István főpolgármester előterjesztését. A közterületek elnevezésének elképzeléséről a Magyar Tudományos Akadémia ajánlása alapján fognak dönteni, így előfordulhat Nyíregyházán is, hogy egy utca új nevet kap. A politika időnként kikényszeríti a döntéseket, amik alapján addig ismert és elfogadott utcák, terek nevét átkeresztelték.

Felbermann Endre korábbi alpolgármestert kérdeztük, melyik köztér lehet az, amit a politikai változások miatt leggyakrabban átkereszteltek? Felbremann Endre elmondta: a mai Kossuth tér, és Hősök tere a befutó. A Kossuth tér korábban volt már Városháza tér, Fő tér, Piac tér, ezzel szemben a mai Hősök tere volt már Vármegyeház tér, Bessenyei tér, és Beloiannisz tér is. Előfordulhat, hogy aki hosszabb időt egyik, vagy másik helyen élt, átesett lakcímváltáson, legutóbb 1990-ben volt ilyenre példa.

Szabó Zoltán a Hősök terének egyik társasházában lakik. Régi ház sokat megélt lakója, úgy vélte: a Hősök terének nevét nem hiszem, hogy bántanák, és ugyanezt gondolom a Kossuth térről is. Ugye Kossuth Lajos olyan történelmi személyiség, aki méltó arra, hogy nevét így őrizzük meg. Azt nem tartom nagyon jónak, amikor a politikai akarat megváltoztatja az utcák nevét, természetesen meg kell vizsgálni, hogy valaki méltó, vagy méltatlan arra, hogy terek, utcák őrizzék emlékét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!