Nyíregyháza hírei

2013.03.23. 11:35

Egy minden ízében elbűvölő est

Nyíregyháza - A dámszarvas újragondolt gulyása harmóniában a baconos kacsába rejtett pecsenyével.

Nyíregyháza - A dámszarvas újragondolt gulyása harmóniában a baconos kacsába rejtett pecsenyével. „Semmi sem az, aminek látszik!” – jellemezték a formabontó menüsort a mesterek a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Nyíregyháza és Környéke Regionális Szervezetének VI. Mestervacsoráján. Pedig amit láthattak a vendégek a Verba Tanya ízlésesen díszített asztalain, már az nagyon sokat ígért, míg a látványt követő ízek a tökéletesség élményével ajándékozták meg az est több mint 200 résztvevőjét.

Remekműveket alkottak

Ismételten komoly kihívásként élték meg a szervezők, a résztvevők és a házigazdák egyaránt „A vendégvárás mesterfokon, nagyjaink nyomdokában” címmel rendezett díszvacsorát. Az esemény már hónapokkal előtte komoly szervezői munkával vette kezdetét: a díszvacsora menüsorának megálmodása a szakács- és cukrászszekció tagjainak csapatmunkáját dicséri.

Az elképzeléseket többszöri gyakorlás, a fogások előzetes elkészítése előzte meg, mely végül is a remekművek megalkotásához vezetett – emlékeztetett az élményhez vezető igyekezetre, tudásra, szorgalomra és szakértelemre Dr. Kovács Mihályné, a regionális szervezet elnöke.

Virág zöldségből faragva

Egy ilyen nagyszabású rendezvényhez az eszközök biztosítása sem egyszerű feladat. Ezt a Verba Sándor és az éttermi szekció vezetője fogta össze. A vacsoraest menüsorának felszolgálását Szakács Pál éttermi mester irányította. A díszvacsorához illő tükörszerviz és a tányérfedő használata most is nagy sikert aratott, és egyben elvárt is volt a részben már törzsvendégek körében.

A szervezők ismét törekedtek arra, hogy minél több fiatalt vonjanak be a szakma ünnepének számító programba. A vacsoraesten hatvanan dolgoztak, ebből egy osztálynyi fiatal szakember jelölt kapcsolódott be a Sipkay Barna, a Lónyay Menyhért, a Bencs László, a Kállay Rudolf, a Tessedik Sámuel és az Abigél vendéglátó iskolákból. A szakmai utánpótlást biztosító szakképző iskolák színvonalas díszasztalokkal mutatkoztak be.

A cukrász szekció díszmunkái már belépéskor egyértelművé tették: itt a kulináris értékek magaslataiból kapnak ízelítőt a vendégek. A szervezők részéről az egész est figyelmességek sorozatából állt, az egyik szimpatikus gesztus az volt, amikor a zöldségszobrászatban jeleskedő Kígyós János és Tatai Pál szakácsok a hölgyeket nőnap alkalmából egy szál zöldségből kifaragott virággal köszöntötték. Mint minden mestervacsorán, így itt is, a vendégek a display-re kitálalt bemutatón tekinthették meg előzetesen a vacsora fogásait.

A vendéglátás bemutatása

A vendégek pedig nem csak Nyíregyházáról, a környező településekről és a szomszédos megyékből, hanem országhatárainkon túlról is érkeztek. Elmondható: a szövetségnek sikerült a térségben kialakítani egy, az igényes gasztronómiára fogékony vendégkört. Az est sikeres lebonyolításához több mint negyven cég nyújtott segítséget, a fővédnökséget Krivács András, az MNGSZ országos elnöke vállalta, és Török István, a Schnitta Sámuel MÉKE elnöke is megtisztelte a rendezvényt.

Egy év múlva februárra tervezik a következő vacsoraestet, s már gondolkodnak a helyszín kiválasztásán. Köszönet illeti az élményért a régió vezetőségét: Görömbei Sándornét, Tóthné Medved Zsuzsannát, Szakács Pált, Szoboszlai Gyulát, Szabó Sándort, Rácz Mihályt a lelkes csapatmunkáért. Kijárt az elismerés Konyári Sándor Királyi mesterszakácsnak is.

– Úgy véljük, hogy az ilyen és ehhez hasonló magas színvonalú gasztronómiai rendezvények nagyban hozzájárulhatnak a szakma presztízsének megtartásához, a színvonalas megyei vendéglátás bemutatásához és természetesen mindezek révén a megfelelő szakmai utánpótlás biztosításához.

Nem véletlenül mottónk: „A kiválóság nem örökletes, a minőség nem veled született, csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt” – idézte Gundel Károlyt értékelésében Dr. Kovács Mihályné.

A menüsor

Feketecseresznye pálinka, Alex koktél

Kapros szürkeharcsával bélelt jércemell, szélben szárított sonkába bújtatva, vajas citrommártással, füstölt fogas carpaccio, málnaecetes hagyma karikákkal, saláta halommal – Prémium Sauvignon Blanc (2012)

Marhapofa leves parajos mini derelyével

Kecskesajt creme brulée szarvasgomba olajjal csepegtetve – Neszmélyi Chardonnay (2011)

Mentás gránátos kincs

Baconos kacsába rejtett káposztás

cvekedli pecsenyelével, almás kro-kettel, Guthi erdők dám szarvasának gulyása újragondolva – Szekszárdi Merlot (2011)

A természet zamatos íz csodái tányérra varázsolva – Neszmélyi Hárslevelű késői szüretelésű (2008)

Békési Csipkebogyó pálinka

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!