Nyíregyháza hírei

2013.03.02. 14:07

Könnyen ráfizethetünk a csábító üzleti ajánlatokra!

Nyíregyháza - Rendszeresen olvasni, hallani az idősek sérelmére elkövetett átverésekről, bűncselekményekről. Én a házalásos átverésekre szeretném felhívni a lakosság figyelmét.

Nyíregyháza - Rendszeresen olvasni, hallani az idősek sérelmére elkövetett átverésekről, bűncselekményekről. Én a házalásos átverésekre szeretném felhívni a lakosság figyelmét.Még ma is előfordul, hogy árusok vagy felvásárlók házról házra járva kínálgatják portékáikat, illetve a különböző otthon tartott, de már nem használt tárgyakat szeretnék megvásárolni. Az idegenek valódi szándéka gyakran a hiszékeny emberek becsapása, kirablása.

Tipikus eset, hogy a felvásárló nagy címletű pénzzel fizet, s amíg a gyanútlan „eladó” bemegy a házába a visszajáróért, a házaló és/vagy társa belopakodik, és ellopja a talált értékeket. Elsősorban a kis méretű, de nagyobb értékű tárgyakra, például ékszerekre „vadásznak”. Olyan is előfordul, hogy ők kínálnak megvételre különféle tárgyakat (például késkészlet, ágynemű stb.), és miután beengedték őket, a házigazda figyelmét elterelve viszik el az értékeket. Gyakran csak órákkal később derül ki, hogy a házalók nem csupán eladni vagy vásárolni jöttek, de akkorra már messze járnak!

Az ilyen esetek megelőzése érdekében azt tanácsolom, hogy lehetőleg tartózkodjunk az ilyesfajta üzletkötésektől, mert az előnyösnek tűnő üzletre könnyen ráfizethetünk! Sokan különböző kérésekkel, tetszetős árukkal, különleges árengedmény ígéretével, esetleg valamelyik fogyasztásmérő ellenőrzésére hivatkozva, hivatalos személynek kiadva magukat jutnak be a gyanútlan ügyfelek lakásába. Előfordult, hogy ilyen idegenek megtévesztettek embereket, kicsalták személyes adataikat, eltulajdonították értékeiket, készpénzünket. Ne féljünk arra kérni a „szolgáltató emberét”, hogy mutassa meg igazolványát! Ha nem tudja hitelt érdemlően igazolni magát, ne engedjük be a portánkra, otthonunkba, és ne írjunk alá semmilyen dokumentumot, ha ezt kérné tőlünk!

- Máté Zoltán, személy- és vagyonvédelmi szakember, Újfehértó -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!