Nyíregyháza hírei

2013.03.19. 12:31

Számba veszik a baglyokat a nyíregyházi Sóstói-erdőben

Nyíregyháza, 2013. március 19., kedd (MTI) - Számba veszi a nyíregyházi Sóstói-erdőben fészkelő baglyokat a helyi E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület.

Nyíregyháza, 2013. március 19., kedd (MTI) - Számba veszi a nyíregyházi Sóstói-erdőben fészkelő baglyokat a helyi E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület.

Szigetvári Csaba projektvezető kedden elmondta az MTI-nek, hogy a bagolypárok számát csütörtök este különleges túra keretében írják össze, amelyen érdeklődő természetkedvelők is részt vehetnek.

A madárszámlálás során egy hordozható hangszóróval rövid időszakonként a macskabagoly jellegzetes hangját játsszák le az erdőben, amelyre a fák között fészkelő párok bizonyosan válaszolnak. A macskabaglyok ugyanis már a tojásaikon ülnek, és a többi bagolytól hangjelzéssel védik területüket. Így az egyesület tagjai és az önkéntesek pontosan feltérképezhetik, hogy az erdő mely részein költenek a madarak.

A Nyíregyháza északi szélén elterülő fás területen a védett macskabaglyok mellett fülesbagoly, az erdő szélein pedig fokozatosan védett kuvik is él.

A rendkívül értékes, a rágcsálók irtásában fontos szerepet betöltő baglyok az idős, természetes erdők lakói, így egyik élőhelyük a Nyírségben a Sóstói-erdő. A nyíregyházi fás területen azonban elöregedőben vannak az évszázados tölgyesek, felújításuk, újratelepítésük meg is kezdődött. A fiatal fákból viszont csak nagy sokára lesznek odús fészkelőhelyet adók, ezért az egyesület mesterséges odúkat is kihelyezett korábban az újonnan telepített fiatal tölgyesekbe. A mostani bagolyszámlálás során kiderülhet, hogy a madarak elfoglalták-e a mesterséges odúkat, költenek-e azokban.

A nyíregyházi baglyokat számba vevő túra csütörtökön sötétedéskor kezdődik, a résztvevők 17 óra 40 perckor a Tölgyes Csárdától indulnak madárszámlálásra.

A túra költségeit a Svájci-Magyar Együttműködési Program finanszírozza - tette hozzá Szigetvári Csaba.

- MTI -  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!