Nyíregyháza hírei

2013.04.20. 13:52

A mindennapos tesiről tartottak konferenciát

Nyíregyháza - A szakemberek nem vitatják: az elv jó, de a megfelelő infrastruktúra kialakításán még dolgozni kell.

Nyíregyháza - A szakemberek nem vitatják: az elv jó, de a megfelelő infrastruktúra kialakításán még dolgozni kell.Szakmai konferenciát tartottak a megye testnevelőinek részvételével a nyíregyházi Apáczai gyakorló iskolában szombaton. A témát a 2011-ben elfogadott, a 2012-es tanévben bevezetett mindennapos testnevelés adta.

Az esemény fővédnöke, dr. Vinnai Győző kormánymegbízott elmondta: a cél az, hogy az iskolákból olyan egészséges fiatalok kerüljenek ki, akik a társadalom hasznos tagjává tudnak válni azáltal, hogy minden nap mozognak. - Ép testben lakik az ép lélek - fogalmazott.

A konferenciát a Magyar Testnevelő Tanárok Országos Egyesületének megyei tagszervezete rendezte. A tagszervezet megyei elnökének, Szondy György köszöntője után Andó Károly az Apáczaiban tapasztaltakat foglalta össze. A gyakorló iskola igazgatója elmondta: náluk az elsős gyerekeknek hat tesi plusz egy néptánc órájuk van, ehhez jön a három délutáni napközis foglalkozás. Az ötödik évfolyamon három óra tesit kettő úszás követ, ehhez jött még télen a korcsolya. Andó Károly üdvözölte a mindennapos testnevelés bevezetését, ám hangsúlyozta: országosan nincs még meg ehhez a megfelelő infrastruktúra, állítását számokkal támasztotta alá. 457 településen nincs tornaterem, 1684-en nincs uszoda. Gond van a higiénival, valamint az öltözők állapotával.

- A megyében két helyen nem tudja az önkormányzat üzemeltetni a megépült uszodát, Jármiban és Nagyvarsányban. Itt a szomszédos önkormányzatoknak össze kellene fogniuk azért, hogy a gyerekek használatba vehessék.

Ehhez kapcsolódva Vinnai Győző arról tájékoztatta a hallgatóságot, hogy a kormányhivatalban kiadta feladatul azt, hogy keressék annak lehetőségét, hogy hová lehetne tornacsarnokot építeni, vagy már meglévő épületet átalakítani.

A konferencián elhangzott: nem elég a szándék és az infrastruktúra, a szakmát is mögé kell rakni, azaz a testnevelő tanárok megfelelő képzése is elengedhetetlen. Erről már Pásztorné dr. Batta Klára tanszékvezető főiskolai tanár beszélt.

A diáksport hasznosságát Halász László, a Tiszavasvári Általános Iskola igazgatója emelte ki előadásában, hiszen a törvény lehetőséget ad arra, hogy a gyerek kiváltsa a diáksport révén a testnevelés órákat.

A konferenciát egy bemutató óra követette, majd a tanárok kötetlen formában is megoszthatták saját tapsztalataikat egymással.

Lenne helye egy új csarnoknak

Tóth Péter, az Inczédy György Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium testnevelő tanára lapunknak elmondta: ők igyekeznek megfelelni a köznevelési törvényben előírtaknak, sokszor erőn felül. - Megfelelő méretű tornatermünk sajnos nincs, pedig évek óta pályázik az intézmény. Van egy tízszer huszas valamint két hatszor kilences termünk, de még így is előfordult a téli időszakban, hogy a folyosón és a lépcsőkön oldottuk meg a tesi órákat. A sportköri foglalkozások egy kicsit háttérbe szorultak a kötelelő óraszámok miatt, ami az iskolai focicsapat edzéseinek a kárára megy. Egyébként van egy régi, elhanyagolt állapotban lévő füves pálya az iskolánk mellett, aminek a helyére lehetne egy tornacsarnokot építeni, de ehhez pénz kell - mondta a tesitanár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!